Dostupni linkovi

Evropska centralna banka traži podršku Nemačke evru



Guverner Evropske centralne banke Mario Dragi (Draghi) pozvao je Nemce da podrže napore za spasavanje evra, rekavši da je prvobitni plan za uvodjenje zajedničke valute možda bio pogrešan, ali da su mere da se to popravi nadohvat ruke i da to ne treba da znači da će Nemačka uvek plaćati zbog nevolja manje organizovanih zemalja.

Dragi je u novinskom članku naglasio da je Nemačkoj - kao izvozniku duboko integrisanom u svetsku privredu i privredu evrozone, potreban jak, stabilan evro.

On je rekao da ima načina da se popravi valutna zajednica 17 zemalja, bez stvaranja političke federacije ili "Sjedinjenih Država Evrope" koja bi značila da bogatije zemlje, kao Nemačka, stalno šalju novac zemljama koje zaostaju, koje preterano troše ili loše upravljaju svojom privredom.

Evropski zvaničnici mogu preduzeti manje drastične korake, kao što su uspostavljanje strožeg centralnog nadzora nad državnom potrošnjom zemalja-clanica i oštriji nadzor banaka, rekao je on.

Mada je evro uveden kao "valuta bez države" - da bi se sačuvala nezavisnost zemalja-članica, Dragi kaže da su nevolje s dugovima pokazale da je "taj institucionalni okvir nedovoljno opremio evrozonu da obezbedi da ekonomska politika bude zdrava i da ona efikasno upravlja krizama".

Članak Dragija za nemački nedeljnik "Cajt" (Die Zeit), objavljen je u sredu dok evropski zvaničnici pripremaju naredne korake u pokušaju da narednih nedelja obuzdaju krizu. ECB je saopštila da može pokrenuti otkup državnih obveznica što bi zemljama u teškoćama smanjilo cenu pozajmljivanja novca dok uživaju pomoć evrozone i dok preduzimaju mere da smanje deficit svojih državnih budžeta.
XS
SM
MD
LG