Dostupni linkovi

Skinuto Lenjinovo ime sa brodogradilišta u Gdanjsku



Aktivisti poljskih sindikata Solidarnost, na čelu sa šefom sindikata Pjotrom Dudom skinuli su danas u nelegalnoj akciji ime sovjetskog vođe Lenjina i Orden rada sa
kapije broj 2 brodogradilišta u Gdanjsku.

Na incijativu gradonačelnika Gdanjska Pavela Adamoviča i uz odobrenje Zavoda za spomenike toj sporednoj kapiji vraćen je sredinom maja izgled iz slavnih dana radničkog bunta 1980. godine u kojem se i rodila Solidarnost kao prvi nezavisni sindikat na komunističkoj strani "Gvozdene zavese".

Zbog te ideje - da Gdanjsk dobije još jedan spomenik novijoj burnoj istoriji, protestovalo je rukovodstvo sadašnje Solidarnosti jer se na kapiji ponovo pojavilo ime sovjetskog vođe koje je to brodogradilšte zvanično nosilo u totalitarno doba, i komunistički simboli kao što su parole o radu i Orden rada.

Od gradskih vlasti su bez uspeha tražili da se ime Lenjina ukloni i nekoliko puta ga i prekrili platnom, a danas su posegli za električnim testerama i uklonili deo natpisa sa kapije. Policija je došla, ali nije intervenisala.

"Osećamo olakšanje jer to mesto čine ljudi, a ne Lenjin ili gradonačelnik Adamovič. To je normalna stvar. Bliži se godišnjica, a pred svaku godišnjicu se posprema. I mi smo jednostavno pospremili. Lenjinu je mesto na đubrištu istorije", kazao je Duda novinarima.

Vođa Solidarnosti kazao je da je spreman da krivično odgovara za oštećenje kapije.

"To samo svedoči o tome koliko je danas Solidarnost daleko od ideala 1980. godine. Tada nikome nije ni palo na pamet da taj natpis skine i baci", kazao je portparol gradonačelnika Antoni Pavlak.

Vlasti današnju akciju Solidarnosti tretiraju kao krađu i uništavanje tuđe imovine.
XS
SM
MD
LG