Dostupni linkovi

Petrič: Politika u BiH je neproduktivna



Austrijski diplomata i bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsć) ocenio je da je politika u BiH "još neproduktivna" jer su "u centru pažnje
osobe i funkcije".

Petrič je za internet portal sarajevskog Dnevnog avaza rekao da bi BiH trebalo da bude posebno oprezna kada je reč o njenom okretanju ka Iranu ili Briselu.

"BiH politika, svejedno gde se pravi, da li u Sarajevu, Banjaluci ili u Mostaru, mora se orijentisati prema EU. BiH ne treba da se orijentiše prema Iranu, već prema Briselu", kazao je Petrič.

Petrič je istakao da BiH treba da sprovede presudu "Sejdić-Finci" kojom se omogućava romskim i drugim manjinskim narodima u BiH da se kandiduju za visoke funkcije na izborima.

"To je jedna stepenica za pozitivan razvoj BiH. To treba da prepoznaju i političari, a ne da u implementaciji ove presude vide priliku za političke 'dilove'. Ovde ne bi trebalo da bude oportunističkih rešenja", kazao je austrijski diplomata.

Politiku predsednika RS Milorada Dodika je nazvao "tipičnom politikom, koja državi šteti, a ne pomaže joj".

"Ovde treba da svima, pa i Dodiku, bude jasno - jesmo li u Evropi? Hoćemo li sarađivati s Evropom ili se želimo vratiti u neku prošlost?", rekao je Petrič.
XS
SM
MD
LG