Dostupni linkovi

Predstava o suđenju članicama Pusi rajota



U jednom malom pozorištu u Moskvi odigrana je predstava o suđenju članicama ruske pank grupe Pusi rajot (Pussy Riot) koje su nedavno osuđene na dve godine zatvora pošto su u crkvi otpevale pesmu "Bogorodice, Putina progoni".

Predstava u pozorištu Teatr.doc odigrana je juče, bila je besplatna, a glavne uloge igrali su advokati tri osuđenice i njihovi simpatizeri.

"Za nas je važno da učinimo nešto kako bi ljudi promenili mišljenje i pokazali saosećanje za Pusi Rajot", rekla je agenciji Frans pres Varvara Fajer, direktorka pozorišta poznatom po satiričnim predstavama o predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu.

Pre nego što je počela predstava, koja je trajala dva sata, u pozorište su upali aktivisti radikalnog pravoslavnog pokreta koji su uzvikivali "Bogohulnici, pokajte se".

Nadežda Tolokonjikova, Marija Aljohina i Jektarina Samucevič osuđene su 17. avgusta za huliganstvo, pošto su u februaru u hramu Hrista Spasitelja izvele performans u okviru kojeg su otpevale pesmu "Bogorodice, Putina progoni".

Međunarodna zajednica kritikovala je odluku ruskog suda, ocenjujući da je kazna neproprocionalna krivičnom delu.
XS
SM
MD
LG