Dostupni linkovi

Četiri žrtve bombaškog napada u Avganistanu



Četiri osobe ubijene su protekle noći u samoubilačkom napadu na jugu Avganistana čija je meta bio šef policije Kandahara koji je povređen u napadu, saopštile su lokalne vlasti.

Eksploziv je aktiviran u kamionu nedaleko od automobila u kojem se nalazio general Abdul Razik, dugogodišnji protivnik talibana i jedan od najmoćnijih ljudi na jugu Avganistana.

Napad se dogodio u gradu Kandaharu, prestonici istoimene provincije koja je istorijsko uporište avganistanskih pobunjenika.

"Lakše je povređen. Uskoro će izaći iz bolnice", saopšteno je iz kancelarije guvernera provincije Kandahar.

U napadu su ubijena četiri civila, a povređeno je 20 ljudi, civila i Razikovih saradnika, rekao je Fajsal i dodao da je eksplozija bila "ogromna". Muškarac koji je aktivirao bombu poginuo je u eksploziji.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je ta vrsta napada karakteristična za talibane, koje je krajem 2001. sa vlasti svrgnula međunarodna vojna koalicija predvođena SAD i koji se od tada bore protiv vlade u Kabulu i pripadnika NATO-a.

Kandahar, najveći grad na jugu Avganistana, bio je prestonica talibanskog režima (1996-2001). Iako je danas pod kontrolom vlade u Kabulu, i danas je jedno od glavnih pobunjeničkih uporišta.
XS
SM
MD
LG