Dostupni linkovi

U požarima u Srbiji povređene tri osobe i izgorele tri kuće


U Čačku i Gornjem Milanovcu u požaru na površini od oko 600 hektara povređene su tri osobe i izgorele su tri kuće, jedna je oštećena, saopštilo je MUP.

Vicepremijerka Verica Kalanović je izjavila Tanjugu da je požar na Suvoboru lokalizovan, i da će za dva sata biti pod kontrolom.

Na gašenju požara angažovano je 100 pripadnika Sektora MUP-a za vanredne situacije, 250 pripadnika žandarmerije i 200 pripadnika vojske. Pored njih, u akciju gašenja uključilo se i oko 100 meštana sa oko 30 traktorskih cisterni sa vodom.

Kalanovićeva je istakla da bi, da nije bilo brze i sinhronizovane akcije Ministarstva unutrašnjih poslova -Sektora za vanredne situacije, vatrogasaca, Vojske, policije i meštana, "ovde zaista bila katastrofa", dodajući da "na sreću, ljudskih žrtava nije bilo".

Kalanovićeva je rekla da će na sednici Vlade Srbije, koja je zakazana za 14 sati, biti doneta odluka o hitnom upućivanju pomoći iz Republičke direkcije za robne rezerve, a potom biti formirana komisija - da se vidi šta i kako dalje.

Na pitanje da li će biti dovoljno sredstava, Kalanovićeva je poručila: "Za ovakve situacije ćemo uvek imati sredstava, bez obzira na to što je država u ogromnim ekonomskim problemima".

Kalanovićeva je kazala i da će sva četiri domaćinstva u kojima su izgorele i oštećene kuće "imati poseban tretman" i da će zahvaljujući vladi i komisiji, dobiti nove kuće koje će biti savremeno opremljene, gde će ljudi moći da normalno funkcionišu.

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da ruski avion "berijev 200" svakog trenutka treba da stigne na padine Suvobora i gasi požar.
Kako je rekao, noćas je bio odličan odziv meštana, pripadnika žandarmerije, policije i vatrogasaca, svih iz sektora za vanredne situacije i Vojske.

Marić je ukazao da su sada kritična tri kraka na području sela Gornja Gorevnica, a ne radi se o frontu, već o tačkastim požarima. Prema njegovim rečima, za tri do četiri sata, požar će biti lokalizovan, nakon čega će se pristupiti okončanju gašenja. Marić je istakao da povređenih nije bilo i situacija je mnogo bolja nego juče.
XS
SM
MD
LG