Dostupni linkovi

Basesku se u ponedeljak vraća na dužnost



Trajan Basesku vraća se u ponedeljak na dužnost predsednika države pošto je Ustavni sud odlučio da je referendum o njegovom smenjivanju bio nevažeći.

Procedurom je predviđeno da odluka Ustavnog suda u slučaju suspendovanja šefa države treba da bude predstavljena rumunskom parlamentu, a tek poto, se suspendovani predsednik vraća u Palatu Kotročeni.

Referendum o smenjivanju Baseskua održan je 29. jula uz učešće oko 47 odsto glasača, ali je trebalo da na birališta izađe više od 50 odsto, te je referendum poništen.

Protiv Baseskua, odnosno za njegovo smenjivanje, glasalo je 7,4 miliona građana, a protiv smenjivanja oko jedan milion.

Broj glasova za smenjivanje Baseskua je najveći koji je zabeležio u Rumuniji neki političar. Za Baseskua je na predsedničkim izborima 2004. glasao 5,1 milion, a 2009. godine 5,4 miliona.

Računice pokazuju da je de fakto ipak postignut kvorum jer se broj rumunskih građana smanjio, a prema prošlogodišnjem popisu, ima ih oko 19 miliona, te je nemoguće da pravo glasa ima 18,4 miliona.

Ustavni sud nije, međutim, uzeo u obzir nove rezultate koje je objavio Nacionalni institut za statistiku.

Ispred sedišta Ustavnog suda, dok je 21. avgusta odlučivao o referendumu, okupili su se demonstranti koji su uzvikivali "Dole Basesku".

Demonstranti nisu zimus izdejstvovali odlazak Baseskua, ali su ga primorali da smeni vladu Emila Boka i imenuje vladu Mihaja Razvana Ungureanua koja nije izdržala više od 78 dana. Potom je opozicija osvojila većinu u parlamentu i formirana je vlada Viktora Ponte.

Opozicija objedinjena u Socijal-liberalnu uniju (USL) došla je na vlast 7. maja, ali još nema moć da vlada, jer je Basesku tokom osam godina uspeo da dobije podršku ključnih institucija moći - tajnih službi, Ustavnog suda, Glavnog tužilaštva, Direkcije za suzbijanje korupcije (DNA), Vrhovnog saveta sudstva (CSM).

Predsednik imenuje šefove i svim tim institucijama.

Basesku se u pondeljak vraća na vlast i praktično ne kontroliše jedino vladu Viktora Ponte i parlament, te se predviđa da će veoma brzo ponovo početi nesporazumi sa premijerom.
XS
SM
MD
LG