Dostupni linkovi

Merkel ponovila da želi da Grčka ostane u evrozoni



Grčki premijer Antonis Samaras preneo je Nemačkoj da je njegovoj vladi potrebno dodatno vreme da sprovede bolne reforme i smanji budžetsku potrošnju na šta se obavezala da bi dobila neophodnu međunarodnu finansijsku pomoć.

Samaras je to danas u Berlinu rekao kancelarki Angeli Merkel koja nije odmah odgovorila na zahtev grčkog premijera za produženje roka, ali je na zajedničkoj konferenciji za štampu posle sastanka rekla da Nemačka želi da Grčka ostane u evrozoni.

Ona je rekla da neće ocenjivati reforme sprovedene u Grčkoj dok septembra ne dobije izveštaj međunarodnih revizora.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je Samaras koji je na dužnosti od juna, izabrao Nemačku za svoju prvu posetu inostranstvu i rekla da je uverena da njegova vlada "čini sve da reši sve probleme".

"Ne tražimo više novca, već vremena da dišemo", rekao je Samaras i obećao da će njegova vlada do kraja sprovesti reforme koje se od nje traže.

Podvlačeći da Berlin očekuje da Atina ispunjava preuzete obaveze, kancelarka je pozdravila "novi početak" u odnosima između dve zemlje.

Ona je ipak ponovila da želi da sačeka izveštaj trojke, što je stav koji deli francuski predsednik Fransoa Oland sa kim je sinoć večerala.

Samaras se posle sastanka sa nemačkom kancelarkom, sutra sastaje sa Olandom.

Merkel i Samaras su nastojali da pokažu jedinstvo i uzajamno razumevanje, iako je nekoliko nemačkih zvaničnika nedavno govorilo o mogućnosti ispadanja Grčke iz evro zone.

Samaras je pozvao Nemačku da prekine te neproduktivne izjave u vreme kada Grčka pokreće program privatizacije.

Merkel se takođe založila za smirivanje: "Smatram da je moj zadatak da učinim nešto da se napori drugih priznaju", rekla je ona.
XS
SM
MD
LG