Dostupni linkovi

Džudžević ne odustaje od tabli znamenitim Bošnjacima



Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu (BNV) Esad Džudžević rekao je danas da će to veće postavljanjem 20 tabli znamenitim Bošnjacima u Sandžaku ispuniti svoju istorijsku obavezu prema tim ljudima, među
kojima je i Aćif Hadžiahmetović, upravnik Novog Pazara u Drugom svetskom ratu.

Džudžević je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru rekao da Vlada Srbije, kao i sve ostale vlade na svetu, ima mehanizme sile, a da je BNV postavljanjem table u centru Novog Pazara na mestu gde je nekada bila Hadžiahmetovićeva kuća izvršilo svoju misiju.

On je upitao zašto Srbija u poslednjih pet godina nije pozvana ni na jedan antifašistički skup u svetu, čak ni u Moskvi.

"Ovo pitam u kontekstu jedne rečenice u zaključku Vlade Srbije kako oni time što traže da se ukloni tabla Hadžiahmetoviću pokušavaju da održe antifašističku orijentaciju zemlje", rekao je Džudžević.

Prema njegovim rečima, postavljanje tabli znamenitim Bošnjacima biće nastavljeno postavljanjem table istoričaru Ejupu Mušoviću na njegovoj rodnoj kući u tutinskom selu Suhi Do.

Aćif Hadžiahmetović je bio upravnik Novog Pazara za vreme okupacije Srbije u Drugom svetskom ratu i primio je visoko nacističko odlikovanje. Mnogi istoričari ga smatraju odgovornim za ratne zločine i ubistvo oko 7.000 Srba.

Postavljanju table sa njegovim imenom prisustvovao je i ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin.
XS
SM
MD
LG