Dostupni linkovi

Mladić se izvinio zbog vređanja svedoka



Optuženi Ratko Mladić izvinio se danas na suđenju pred Tribunalom u Hagu zato što je vređao svedoka optužbe Ernauta van Lindena (Aernout van Lynden).

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, optužen za genocid nad nesrbima u BiH, "izvinjenje svima" je uputio preko svog advokata Branka Lukića u delu današnje rasprave zatvorenom za javnost, ali je sudija Bakone Moloto kasnije to obelodanio u sudnici.

Kako se moglo čuti na galeriji za publiku, Mladić je u ponedeljak, dok mu je mikrofon bio isključen, Van Lindena nazvao "špijunom CIA" i "lažljivom džukelom", nepovezano govoreći da "nije brojao mrtve Srbe" i da "jašući tomahavke ubijaju sirotinju".

Advokat Lukić danas je tvrdio da su Mladićeve "preterane reakcije" na Lindenovo svedočenje izazvane, između ostalog, njegovim narušenim zdravstvenim stanjem.

Podsećajući da je optuženi preživeo tri moždana udara, branilac je rekao da se Mladić zbog toga lako brzo uzbuđuje.

Po rečima Lukića, Mladić je bio "vrlo uznemiren" Van Lindenovim iskazom,koji je smatrao lažnim.

Sudija Moloto to, međutim, nije prihvatio kao objašnjenje. "Recite svom klijentu da se mora primereno ponašati, ako želi da prati proces... Neka sedi ćutke i prestane da vređa svedoke. Ako želi nešto da vam kaže, neka kaže tiho ili vam pošalje cedulju. Ukoliko se ne bude ponašao primereno, ovaj sud može preduzeti mere", upozorio je odbranu predsedavajući sudija.

Mladićeva odbrana je danas završila unakrsno ispitivanje bivšeg evropskog mirovnog izaslanika Kolma Dojla (Colm Doyle).
XS
SM
MD
LG