Dostupni linkovi

Brejvik se neće žaliti na presudu



Masovni ubica Anders Bering Brejvik neće se žaliti na presudu kojom je danas osuđen na 21 godinu zatvora, pošto je ona u skladu sa njegovim željama, izjavio
je njegov advokat.

"Rekao je da se neće žaliti, sada kada je proglašen krivično odgovornim", kazao je Gejr Lipestad novinarima, koji su ga pitali o Brejvikovoj reakciji na presudu.

Sud u Oslu proglasio je danas Brejvika uračunljivim i osudio ga je na 21 godinu zatvora zbog ubistva 77 ljudi, u julu 2011. Brejvik je dobio maksimalnu kaznu, uz mogućnost njenog produženja.

Optuženi je presudu saslušao sa osmehom na usnama, iako ga ona šalje iza rešetaka na period koji će moći da se produžava do kraja njegovog života.

Pravo na žalbu ima i tužilaštvo, koje je tražilo da se Brejvik smesti u psihijatrijsku ustanovu, na osnovu jedne od psihijatrijskih procena kojom je zaključeno da optuženi boluje od paranoidne šizofrenije.

Anders Bering Brejvik je 22. jula 2011. ubio 77 ljudi pošto je postavio bombu u blizini zgrade norveške vlade, a potom je preobučen u policajca otišao na ostrvo Utoja nedaleko od Osla gde je nasumice pucao na učesnike letnjeg kampa mladih laburista.

Pitanje Brejvikovog mentalnog zdravlja bilo je u centru pažnje tokom celog suđenja, a njegov advokat Gejr Lipestad rekao je da će njegov klijent prihvatiti zatvorsku kaznu i da će se žaliti samo ako ga sud uputi na psihijatrijsko lečenje.

Svoj čin je objasnio pokušajem da zaštiti Norvešku od multikulturalnosti.
XS
SM
MD
LG