Dostupni linkovi

Kampanja Merkelove “Želim Evropu”



Nemačka kancelarka Angela Merkel pokrenula je kampanju za ubeđivanje Nemaca o koristima evropskog jedinstva, pošto rezultati anketa pokazuju da je u toj zemlji sve jača evroskepsa zbog ekonomske krize koja traje skoro tri godine.

Merkelova je pokrenula kampanju pod nazivom "Želim Evropu" sa video porukom u kojoj veliča vrline evropske saradnje i ističe da "donosi, mir, napredak i razumevanje suseda."

"Prolazimo kroz jednu od najtežih evropskih kriza koja je dugo godina nastajala i zbog čega će biti potrebno vreme da se prevaziđe. Biće teško. Međutim, duboko verujem da ćemo na kraju ovog puta imati održivu i ojačanu evrozonu i EU", poručila je Merkelova.

Kampanja "Želim Evropu" okuplja politicare iz ranijih i sadašnjih saziva, među kojima su, osim Merkelove, i predsednik Joakim Gauk, nekadašnji kancelar Helmut Kol, te slavne ličnosti kao što su fudbaler Filip Lam.

Kampanju podržava 11 akademskih instituta i nekoliko medijskih grupacija.

Prema rezultatima ankete nemačkog dnevnika "Algemajne zontagcajtung", samo bi 50 odsto Nemaca glasalo na hipotetičkom referendumu za ostanak u evrozoni.
XS
SM
MD
LG