Dostupni linkovi

Presuda za zločine u logoru Dretelj kod Čapljine 14. septembra


Na suđenju za zločine počinjene u logoru Dretelj kod Čapljine, Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi navelo da je optuženi Dražen Mikulić bio u najbrutalnijoj grupi stražara, dok je Odbrana ustvrdila da on nije osoba za koju su svjedoci rekli da ih je zlostavljao.

Tužiteljica Remzija Smailagić zatražila je od Vijeća Suda BiH da Mikulića, nekadašnjeg vojnog policajca Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osudi po svim tačkama optužnice, dok branilac Davor Martinović smatra da treba biti oslobođen. Sud će presudu izreći 14. septembra.

“Mikulić je bio dio najbrutalnije grupe stražara. Kriv je za sve što mu se stavlja na teret. Kao naoružani pripadnik vojne policije zlostavljao je civile bošnjačke nacionalnosti koji nisu pružali otpor”, kazala je tužiteljica, dodavši da je to van sumnje dokazano.

U pet tačaka optužnice Mikuliću je stavljeno na teret da je u julu i augustu 1993., za vrijeme sukoba HVO-a i Armije BiH (ABiH), nečovječno postupao prema civilima zatvorenim u Dretelju. Optužen je da je sudjelovao u mučenjima zarobljenika na okrutan, svirep i ponižavajući način, nanoseći im fizičke povrede.

Odbrana je ustvrdila da se optužnica bazira na argumentima “rekla, kazala”. “Optuženi Dražen Mikulić nije osoba koju svjedoci spominju. Radi se o drugoj osobi za koju svjedoci navode da se zove Dražen Mikulić”, rekao je Martinović.

Tužiteljica Smailagić je zatražila da se Mikuliću odredi pritvor do izricanja presude, jer strahuje da bi lako mogao pobjeći u Hrvatsku, čije državljanstvo ima. Optuženi je odgovorio da će doći na izricanje presude. Sud će o prijedlogu za pritvor odlučiti naknadno.

Suđenje Mikuliću za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u logoru Dretelj počelo je u novembru 2011. godine.
XS
SM
MD
LG