Dostupni linkovi

Mudiz: Grčka, Portugalija, Irska i Španija u krizi


Američka bonitetna agencija Mudiz ocenila je da su preduzete reforme u Grčkoj, Irskoj, Portugaliji i Španiji poboljšalje ekonomsku situaciju u tim zemljama ali da će biti potrebne godine za njihov izlazak iz krize.

U današnjem izveštaju se navodi da je "jedan broj započetih strukturalnih reformi u perifernim zemljama evrozone Grčkoj, Irskoj, Portugaliji i Španiji doveo do poboljšanja, ali to još uvek nije rešilo spoljni disbalans napravljen pre nastanka krize evrozone", prenosi Tanjug.

Agencija smatra da je "korekcija samo napola izvršena i da će ovim zemljama biti potrebne godine za oporavak".

"Samo strukturalne reforme u ovim zemljama mogle bi dovesti do dugoročnog povećanja konkurentnosti privrede", navodi se u izveštaju.

Ove četiri zemlje evrozone, prema analizi, i pored preduzetih drastičnih mera štednje nalaze se u teškoj situaciji. U Grčkoj stopa nezaposlenosti iznosi 25 odsto, a njen ovogodišnji bruto domaći proizvod će biti smanjen za 6,7 odsto.

Španija i Portugalija su u recesiji. Jedino je u Irskoj situacija nešto optimističnija s obzirom na proslogodsišnje povećanje BDP od 0,7 odsto i predviđeni rast od 0,5 do 0,9 odsto za 2012. i 1,9 do 2,2 odsto za 2013. , preneo je francuski list Tribin.
XS
SM
MD
LG