Dostupni linkovi

Savet bezbednosti pozdravlja dijalog Beograda i Prištine



Članice Saveta bezbednosti pozdravile su danas spremnost Beograda i Prištine na
nastavak dijaloga o Kosovu, ali su različito ocenili bezbednosnu situaciju na terenu.

Rusija i Kina zatražile su aktivnije angažovanje Unmika, osudile otvaranje kancelarije Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici i pozvale na poštovanje rezolucije 1244 UN. S druge strane, predstavnici država Zapada su pozdravili aktivnije angažovanje Euleksa i skoro okončanje procesa nadzirane nezavisnosti Kosova.

Ruski predstavnik kritikovao je rad istražnih organa na Kosovu i naveo da veliki broj etničkih ubistava na terenu nije istražen.

On je nagalasio da Srbi na Kosovu i dalje strahuju za svoj život, podsetivši na paljenje njihovih kuća, prebijanja ljudi i dece i više od 20.000 slučajeva zaplene srpske imovine.

On je izrazio nezadovoljstvo zbog sporosti u istrazi Euleksa o trgovini ljudskim organima i podržao zahtev Srbije da se istraga prebaci na UN.

Britanski predstavnik je kritikovao postojanje "nelegalnih struktura na severu Kosova" i
pozdravio otvaranje administrativne kancelarije u Kosovskoj Mitrovici.

Nemački predstavnik osudio je sve etničke izgrede u prethodnom periodu na Kosovu i ocenio da prestanak nadzirane nezavisnosti Kosova ostaje i dalje izazov.

Predstavnik Kine rekao je da je Peking zabrinut zbog bezbednosne situacija na severu Kosova, i naglasio da teritorijalni integritet Srbije treba poštovati u potpunosti.

Predstavnica SAD, s druge strane, oštro je kritikovala srpsku zajednicu na severu Kosova ocenjujući da flagrantno krše poredak. "Paralelne strukture nemaju šta tu da traže po zakonu i trebalo ih je davno ukinuti", naglasila je.

Američka predstavnica je pozdravila obećanje dvojice premijera da će nastaviti dijalog, kao i otvaranje administrativne kancelarije Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici i čestitala Kosovu na predstojećem okončanju nadzirane nezavisnosti.
XS
SM
MD
LG