Dostupni linkovi

Nemci kupuju sve jače automobile



Nemci kupuju automobile sa sve moćnijim motorima, ignorišući rekordne cene goriva i zaštitu prirode, ukazuje nemačka studija objavljena u utorak.

Prosek snage motora novih automobila kupljenih u Nemačkoj za sedam ovogodišnjih meseci, dostigao je 138 konjskih snaga što je nov rekord. Prosek prošle, 2011. godine je bio 135 konja, a prosek 2010. 130 konjskih snaga, piše u studiji Centra Univerziteta Duisburg-Esen za istraživanje automobila.

Takav trend je izazvan opredeljivanjem nemačkih kupaca za dizel-motore jače od benzinskih, kao i time što su moderna vozila s pogonom na četiri točka (SUV) koja u varijantama za Nemačku takođe uglavnom imaju dizel-motore, piše u studiji čiji je autor Ferdinand Dudenhefer (Ferdinand Dudenhoeffer), direktor Centra.

Nije iznenađenje da je "Porše" (Porsće) u samom vrhu nemačkih proizvođača automobila po snazi motora - u proseku po 323 konja po automobilu.

Skupe marke: BMW, sa 194 konjske snage prosečno, Audi, sa 179, i Mercedes-Benc sa prosečno 175 konjskih snaga, takođe su, po očekivanju, iznad nacionalnog proseka.

"Više konjskih snaga ne znači nužno i veću potrošnju goriva" jer motorih "novih generacija" troše manje od starih. Uz to je sve više automobila s hibridnim, kombinovanim elektro/benzinskim ili elektro/dizel pogonom.

U automobilima su sve češći i uređaji za smanjenje potrošnje goriva u gradu kakav je sistem "Start/Stop" koji ubrzo posle zaustavljanja, na primer pred semaforom, isključuje motor, a zatim ga ponovo pokreće čim se pritisne papučica za gas, podseća studija.
XS
SM
MD
LG