Dostupni linkovi

Izrael razmestio "gvozdenu kupolu" blizu Egipta



Izraelska vojska razmestila je protivraketni odbrambeni sistem "gvozdena kupola" kod Ejlata na Crvenom moru, nakon što su dve rakete nedavno ispaljene na taj grad blizu granice s Egiptom.

Taj odbrambeni sistem može da presreće rakete ispaljene sa udaljenosti od 60 kilometara.

Izraelska armija je prošle nedelje razmestila "gvozdenu kupolu" kraj Safeda blizu severne granice s Libanom, saopštio je vojni portparol.

"Sistem 'gvozdena kupola' je u procesu testiranja, u okviru koga se pozicionira baterija s vremena na vreme na različite lokacije širom zemlje", rekao je portparol, dodavši da je "kao deo programa sistem raspoređen za testiranje kraj Ejlata".

Početkom avgusta nepoznati napadači na obližnjem Sinajskom poluostrvu ubili su 16 egipatskih vojnika pre nego što su pokušali da izvedu prekogranični napad u Izraelu.

U delovima Egipta, posebno na Sinaju, vlada bezakonje od kako je u zemlji izbila revolucija prošle godine. Prvi put je sistem "gvozdena kupola" razmešten kraj Ejlata u julu.

Taj sistem je ranije razmešten operativno samo na granici s pojasom Gaze, odakle palestinski ekstremisti ispaljuju rakete i mine.

Izraelska vojska procenjuje da je zahvaljujući "gvozdenoj kupoli" presretnuto stotine dolazećih raketa ispaljenih na stambena područja.
XS
SM
MD
LG