Dostupni linkovi

Rekordno poskupljenje goriva u Nemačkoj



Nemački vozači gorivo plaćaju više nego ikada: litar supera E10 (sa 10 odsto etanola) dostigao je prošlog vikenda 1,72 evra, a supera E5 čak 1,76 evra, saopštilo je Udruženje naftne industrije.

Po podacima Opšteg nemačkog automobilskog kluba (ADAC) koji u statistiku uključuje i cene na jeftinim benzinskim stanicama koje nisu deo velikih lanaca, benzin E10 je za vikend koštao 1,692 evra.

U svakom slučaju, prošlog vikenda su cene benzina dostigle u Nemačkoj do sada nezabeležen nivo, a litar dizela je koštao 1,53 evra.

Predstavnici naftne industrije poskupljenje objašnjavaju porastom cene nafte u svetu gde barel (159 litara) danas košta i 114,24 dolara.

Pored toga, cene podiže dugotrajna kriza evra koji gubi vrednost u odnosu na dolar - obračunsku valutu u trgovini naftom i derivatima.

Stručnjaci ADAC-a potvrđuju da cena nafte i pad kursa evra jesu izazvali poskupljenje na nemačkim pumpama, ali ukazuju i da nije slučajno da se ono poklopilo sa povećanjem tražnje zbog drastičnog pojačanja saobraćaja u celoj zemlji jer je vreme, za nemačke prilike, izuzetno lepo.

Šef naftnog koncerna BP za Evropu Mihael Šmit (Michael Schmidt) je pre no što su cene za vikend dostigle rekord, izjavio da ne vidi mogućnost da dugoročno dođe do pojeftinjenja goriva na nemačkim pumpama.
XS
SM
MD
LG