Dostupni linkovi

Pajević: Srbija da učestvuje na skupovima na kojima je i Kosovo



Srbija treba da uzme učešće na regionalnim forumima na kojima učestvuju predstavnici Prištine jer je to u njenom interesu, kazao je za “Blic” Milan Pajević, direktor Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU.

„Samoisključivanje je kontraproduktivno i nastavljalo bi da nas stavlja u pasivan položaj objekta, a to zemlja koja ima poziciju da bude glavni regionalni akter više ne treba sebi da dozvoljava“, ističe Pajević.

On je istakao da će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa EU, kada Savet proceni da su ispunjeni kriterijumi koje je postavio u decembru prošle godine, a uzimajući u obzir i ovogodišnji izveštaj o napretku, koji će biti objavljen u oktobru. „Imajući na umu obim posla, nije sasvim realno da to bude do kraja godine, ali bi, sa druge strane, moralo da bude pre narednog leta”.

Na pitanje da zjave domaćih zvaničnika ukazuju na to da je došlo do popuštanja kada je reč o kosovskoj politici, Pajević je kazao da do “oštre retorike nije ni trebalo da dođe, ona je uglavnom služila kao fasada mnogim pogrešnim potezima i odsustvu ostvarivog plana. Krajnje je vreme da se sa fokusiranja na to šta smo mi nekome rekli i kakvu smo lekciju “očitali”, bacimo na rešavanje konkretnih životnih pitanja koja će olakšati život, pre svega našim ljudima na KiM”.
XS
SM
MD
LG