Dostupni linkovi

Sutra nastavak suđenja Mladiću



Suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid nad nesrbima u BiH, biće sutra nastavljeno pred Haškim tribunalom posle jednomesečne letnje pauze.

Tužioci će nastaviti izvođenje dokaza protiv Mladića, a prema ranijoj najavi, trebalo bi da svedoči bivši britanski novinar Ernaut van Linden (Aernout van Lynden) koji je tokom rata u BiH bio dopisnik televizije Skaj (Sky) iz Sarajeva. Van Linden je tada intervjuisao Mladića i vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Mladiću i Karadžiću optužnicom se, između ostalog, na teret stavlja terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada 1992-95.

Van Linden je do sada svedočio na više suđenja pred Haškim tribunalom, uključujući procese protiv Karadžića i bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Od početka dokazanog postupa optužbe, 9. jula, protiv Mladića je svedočilo šest svedoka.

Optužnica generala Mladića (69) u 11 tačaka tereti za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata.

U dve tačke, Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština - Bratuncu, Foči, Ključu,Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

Suđenje generalu Mladiću počelo je 16. maja, kada su tužioci održali uvodnu reč.

Prvu optužnicu protiv Mladića, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali je on na slobodi ostao do 26. maja 2011. godine, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina. Pet dana kasnije, izručen je Tribunalu.
XS
SM
MD
LG