Dostupni linkovi

Bahatost bh. ministra: Štedite, nemojte jesti!


Milorad Bahilj
Milorad Bahilj
Predsjednik Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić je rekao da bi zbog bahate izjave "Štedite, nemojte jesti!" ministar Milorad Bahilj mogao biti smijenjen.

Ministar je ovo izjavio tokom razgovora o poskupljenju plina dan ranije, što će izazvati lančanu reakciju povećanja cijena. Milorad Bahilj se oglasio saopštenjem u kojem tvrdi da su njegovu izjavu mediji izvukli iz konteksta.

BiH je dobila francusku kraljicu Mariju Antoanetu, otjelovljenu u liku federalnog ministra trgovine Milorada Bahilja koji je izjavio:

„Štedite! Štedite, nemojte jesti!“

Zbilja, od koje je ministar čini se daleko, jeste da većina bh. građana tako i živi.

Samo 24 sata kasnije, poslije, reklo bi se, facebook revolucije koja ga je na sva zvona isprozivala za neosjetljivost i neumjesne komentare, ministar je "rek’o pa porek’o".

”Javnost želim obavijestiti da moja jučerašnja izjava, koju su mediji izvukli iz konteksta i prenijeli s ciljem da bi dočarali socijalnu neosjetljivost mene kao ministra nije prenijeta u pravom smislu“, navodi Bahilj u svom saopštenju.

Kako god, Bahilj je pokazao kako nema odgovornosti za narod i građane koji su ga birali, i u svakoj normalnoj zemlji ovo bi značilo kraj karijere, kaže urednica Radija Stari grad Senka Kurt.

„Ta izjava bez presedana čak i u zemljama manje demokracije nego što je to BiH, ako takve zemlje više i postoje, traže momentalno ostavku - ili traženje ili nuđenje ostavke. Premijer je rekao da će on to razmotriti, da svaki čovjek na svijetu ima pravo da objasni svoje postupke. Evo ja čekam 24 sata da mi neko objasni šta jedan bahati ministar, čija su žena i kćerka zimus zaglavile u snijegu u njegovom službenom automobilu i tom prilikom je također tražio odgovornost vlade - jer, pobogu, vlada je kriva što nije očistila snijeg da se njegova žena i njegova kćerka voze u službenom automobilu na putu prema Mostaru. Dakle, ovo nije prvi žuti karton koji dobija ministar Bahilj. Ovo je drugi žuti karton. U sportu dva žuta kartona znače izbacivanje. Ali u ovakvoj zemlji, u ovakvoj konstelaciji odnosa ja ne mogu očekivati ništa“, kazala je Kurt.

Upravo je za ovaj radio Bahiljev šef, premijer Nermin Nikšić ocijenio izjavu kao neoprostivo:

„Neoprostivo čak i kad govorimo u šali o tome. Ja ću u svakom slučaju, ono što mi dopušta Ustav i zakon iskoristiti kao svoje pravo i tražiti od ministra Bahilja da podnese ostavku ili da pokrenem pitanje njegove smjene.“

VIDEO: Izjava ministra trgovine FBiH



“Evo kako zbori Ministar koji ima plaću nekoliko tisuća maraka. Evo kako se naši ministri smiju u lice ljudima koji svoj kruh traže po kontejnerima. Pa vi i dalje sjedite i sve mirno promatrajte! Ovo je grozno. Ovo je FUJ!”
– jedan je od komentara s društvene mreže Facebook. Pojavile su se i prve fotomontaže ministra sa sve trbuščićem, koji jasno govori, prema njegovoj filozofiji, ima se - može se.

Jednu od njih, uz prateći tekst, objavio je i novinar portala klix.ba Almir Panjeta. O ministrovom ispadu kaže:

„Političari i nove političke elite su uvidjeli da, šta god rekli i kako god se ponašali prema građanima koji ih biraju i koji ih plaćaju i koliko god bahati bili, za to neće odgovarati, da neće biti sankcionisani ni na koji način i da će i dalje nastaviti neometano da ne rade na svojim funkcijama, a da za to uredno primaju plate.“

Ovo nije ništa novo i ništa na šta građani BiH nisu navikli, smatra urednik EFM radija Zoran Ćatić. To o političarima ne govori puno, ali:

„Tako da je to izjava koja meni više govori o onome šta smo mi sebi dozvolili kao obični građani, nego o onome koliko su oni bahati – jer ta bahatost njihova nije ništa novo. Ni prva, ni posljednja. I to je ono otprilike o čemu ja pričam već godinama. Nije u pitanju više ni promjena vlast. Ja da imam neku moć, ja bih ih držao na vlasti i davao im plate po učinku, po onome što su napravili – a ne prave ništa. Znači ne bi imali plate, ne bi imali beneficije, tako da bi me u neka doba molili da siđu s vlasti, a ja im ne bih dozvoljavo nego bi ih tjerao da rade za ono što treba da dobiju.“

Ako svaki treći čovjek u BiH jedva danas ima za hljeb i mlijeko, to se nakon izjave ministra nije vidjelo, kaže Ćatić. Uglavnom su reagovali oni koje je ova izjava pogodila ne po novčaniku već po intelektu, i to mahom na društvenim mrežama ili u medijima.

„Bar ona većina koju ja poznajem nije gladna u tom smislu o kojem on priča. Gladnih nema. Mi njihov glas ne čujemo. I tu jeste osnovni problem što ovi koji čine kofol kremu društva, a koliko-toliko su situirani i još uvijek mogu da preživljavaju, stvari završavaju desnim klikom i misle da je tu kraj priče - kao oni su odradili svoju građansku dužnost“, kaže Ćatić.

I dok se ministar pere kako je krivo protumačen, građani kažu:

XS
SM
MD
LG