Dostupni linkovi

Manveri turske vojske na granici Sirije



Turska vojska danas ponovo izvodi vojne manevre, uz angažovanje tenkova i oklopnih pešadijskih transportera, u blizini granice sa Sirijom gde se antivladina pobuna koja traje 17 meseci, pretvorila u građanski rat, javlja turska novinska agencija Anadolija.

Vežbe su u pokrajini Kilis, svega nekoliko desetina metara od granice Turske i Sirije, a cilj je da se utvrde "mogućnosti za ratovanje" turskih oružanih snaga, kaže agencija.

Turska vojska je i poslednjih nedelja izvodila takve vežbe u oblastima uz granicu Sirije.

Turska je ojačala vojsku na granici od 22. juna kada je Sirija blizu svoje obale oborila turski avion "F-4". Raspoređene su baterije projektila "zemlja-vazduh" i tenkovi.

To angažovanje snaga je u kontekstu napetosti sa Sirijom, bivšom saveznicom Turske. Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan je optužio Damask da je "dao" nekoliko oblasti severne Sirije pobunjenim Kurdima iz Turske, da bi naškodio turskim interesima, i zapretio da će ih napasti.

Pre par dana turski premijer razgovarao je sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton o " najgoroj varijanti" za rešenje sirijske krize, koja podrazumeva angažovanje vojnih snaga međunarodne zajednice.
XS
SM
MD
LG