Dostupni linkovi

Paneta: Zona zabrane leta u Siriji nije u prvom planu



Ministar odbrane SAD Leon Paneta rekao je da planovi za uspostavljanje zone zabrane leta iznad delova teritorije Sirije nisu u prvom planu, iako pobunjeničke snage uporno traže dodatnu zaštitu od vazdušnih snaga režima.

Paneta je kazao za Ašošiejted pres Paneta da je uveren da bi SAD mogle uspešno da sprovedu zonu zabrane leta iznad Sirije ali da to zahteva "veliku političku odluku", koja još nije doneta.

Paneta je rekao da su SAD planirale nekoliko mera iz predostrožnosti kada je reč o Siriji, i da je jedna od njih i uvođenje zone zabrane leta, ali je dodao da su takođe istakli teškoće u sprovođenju takve zone i da, koliko on zna, to sada nije prioritet za SAd.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton rekla je ovog vikenda tokom posete Turskoj da te dve zemlje razmatraju niz mera u vezi sa Sirijom, uključujući i uvođenje zone zabrane leta u delovima te zemlje.

Paneta je rekao da se SAD sada koncentrišu na to da se osigura da su hemijsko i biološko oružje u Siriji bezbedni i da pruže humanitarnu pomoć pobunjenicima, kao i pomoć koja ne ukjučuje ubojita sredstva.
XS
SM
MD
LG