Dostupni linkovi

Klaus uz protivnike gej parade u Pragu



U Pragu je danas počeo višednevni Prag Prajd, festival seksualnih manjina u okviru koga će gradom u subotu proći 2. gej parada, uprkos protestima konzervativnih incijativa i češkog predsednika Vaclava Klausa.

Prag Prajd održava se od 13. do 19. avgusta pod pokroviteljstvom gradonačelnika Praga Bohuslava Svobode.

Upravo gradonačelnik, pošto je iz konzervativne Građanske demokratske stranke, koju je osnivao Klaus, našao se na udaru žestoke kritike protivnika parade, inicijative D.O.S.T., protivnika abortusa i demohrišćanske omladine koji su najavili demonstracije protiv gej parade.

"Jasno negativni stav prema gej paradi sam izrazio još prosle godine. Smatram da je racionalno da i ljudi koji paradu vide drugačije to izraze tako glasno. To je potrebno. Ne sme jedna strana da bude glasna, a druga da cuti. Pozdravljam i to što će istupiti protiv parade", kazao je tokom vikenda Klaus.

D.O.S.T i podmladak demohrišćana razgnevilo je najviše to što ove godine gej parada, gde očekuju oko 8.000 učesnika, kreće od konjičke statue svetog Vaclava, sveca zaštitnika češkog naroda na Vaclavskom trgu u Pragu, a živopisna povorka proći će centrom glavnog grada do jednog od ostrva na Vltavi.

Ova druga praška gej parada održava se pod parolom "Spojićemo boje" i želi nizom manifestacija da predstavi pre svega grupe LBGT populacije, koje su skrivene i na marginama društva - hendikepirane homoseksualce, transeksualce ili zivot homoseksualnih Roma u njihovim patrijarhalnim zajednicama.

Iako 62 odsto Čeha podržava istopolne brakove, oni ipak smatraju da homoseksualnim parovima ne bi trebalo dati pravo da usvajaju decu.

Taj novi zahtev čeških LBGT aktivista podržava svega 18 odsto Čeha.
XS
SM
MD
LG