Dostupni linkovi

Najveća kupovna moć u Luksemburgu



Najveću kupovnu moć u EU imaju stanovnici Luksemburga - 271 odsto u odnosu na prosek Unije, dok su najsiromašnije Rumunija i Bugarska sa 46 odnosno 44 odsto.

Nemačka se sa 118 odsto nalazi među zemljama čiji građani imaju najveću kupovnu moć u EU, a Italija i Španija beleže 100 odsto u odnosu na prosek Unije i zauzimaju mesta na sredini tabele.

Podela na siromašne i bogate nije se promenila ni tokom najnovije ekonomske krize. Finansijsku pomoć do sada su zatražile države sa juga, poput Grčke i Portugala.

Kupovna moć njihovih građana iznosi 90, odnosno 80 odsto od proseka Unije.

Ipak, kupovna moć stanovnika Irske, članice EU sa severa, koja je takođe dobila milijarde kredita za pomoć za izlazak iz krize, iznosi čak 128 odsto proseka Unije.

To je više nego kod građana Nemačke, zemlje koja trenutno snosi najveći teret spasavanja evra.

Eksperti zato upozoravaju da prezaduženost nema veze sa bogatstvom i siromaštvom, nego je posledica finansijske i budžetske politike pojedinih država.

Bogate članice EU već godinama uplaćuju milijarde u Fondove za pomoć u razvoju siromašnijih država. Izjednačavanje ekonomske moći članica je jedan od glavnih zadataka EU – ističu finansijski eksperti.
XS
SM
MD
LG