Dostupni linkovi

Obilazak olupine "Kosta Konkordije" za 10 evra



Turistima u bivšoj ribarskoj luci Santo Stefano na suncem obasjanoj toskanskoj obali nudi se novo, mada pomalo morbidno iskustvo - jednodnevni izlet do olupine turističkog broda "Kosta Konordija" koji se 13. januara nasukao kod obala ostrva Điljo kada je poginulo 32 ljudi.

Oni za samo 10 evra imaju priliku da vide sablasnu belu olupinu broda teškog 114.500 tona koji leži na bočnoj strani onako kako je izgledao kada je potonuo.

Trajekt prolazi pored velike bele olupine "Kosta Konkrodije", koja je potonula sa više od 4.000 putnika, na udaljenosti od samo nekoliko metara.

Gradonačelnik Đilja Serđo Orteli kaže da se povećao broj turista koji dolaze na jedan dan da slikaju nasukalog diva, dodajući da je Điljo u izvesnom smislu postao neka vrsta muzeja.

Ali on kaže da to nije donelo mnogo dobra njegovom ostrvu.

"Mi više volimo turizam koji je zasnovan na moru i prirodnoj sredini", objašnjava Orteli, dodajući da je jednodnevni turizam zasnovan na tragediji teško pogodio hotelske rezervacije.

"'Konkordija' je postala deo našeg pejzaža, ali ga je i pokvarila. Kad god je vidim ponovo osetim bol i tugu", kaže on.

Orteli kaže da bi olupina trebalo da bude uklonjena do sledećeg proleća ako sve bude teklo po planu i vremensku uslovi ostanu povoljni.
XS
SM
MD
LG