Dostupni linkovi

Tužilac traži tri godine zatvora za “Pusi Rajot”



Moskovsko tužilaštvo zatražilo je danas da se tri članice ruske pank grupe Pusi rajot (Pušy Riot) osude na po tri godine zatvora, zbog huliganstva.

Grupa je u februaru, uoči predsedničkih izbora u glavnom Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvela akciju u kojoj je otpevala pesmu "Bogorodice, progoni Putina".

Nakon toga tri članice su uhapšene i sve vreme su u pritvoru, dok je suđenje u toku.

One odbijaju krivicu, navodeći da nisu nameravale da povrede osećanja vernika, već da su istupile protiv suvišnog zbližavanja Ruske pravoslavne crkve i vlasti.

Tužilac je objašnjavajući predlog o trogodišnjoj zatvorskoj kazni naveo da su se članice panku grupe pojavile u hramu u "krajnje neodgovarajućoj odeći, u izazovnim haljinama jarkih boja", a da je njihovo ponašanje bilo "vulgarno, izazivajuće i cinično".

Predsednica nevladine Helsinške organizacije za zaštitu ljudskih prava Ljudmila Aleksejeva izrazila je danas nadu da sudija neće pozitivno odgovoriti na zahtev tužilaštva i da će devojke osloboditi.

"Poludeli su. Ako ih optuže, to će biti sramota i za državu i za Rusku pravoslavnu crkvu", rekla je Aleksejeva.

Optužene devojke podržale su mnoge ruske kulturne i javne ličnosti, kao i svetske zvezde.

Pop-zvezda Madona, koja večeras ima koncert u Moskvi izjavila je novinarima da se nada će devojke uskoro biti oslobođene.

"Celi život sam bila protiv cenzure i borila sam se za slobodu reči. Nadam se da će sudija biti milostiv, da ih neće osuditi na sedam godina zatvora i da će uskoro biti oslobođene", navela je.

Devojke iz Pusi rajot ranije su podržali glumac Deni De Vito, grupe Hu (The Who), Palp (Pulp), Pet šop bojz (Pet Shop Boys), koji su u pismima predsedniku Vladimiru Putinu naveli da u svakoj demokratskoj državi postoji pravo na protest i da je sedam godina zatvora preteška kazna.

Ranije su ih podržali Stiven Fraj, Sting, Red hot čili pepers (Red Hot Ćili Peppers), Franc Ferdinand, Piter Gebriel, Feit no mor (Faith No More), Nina Hagen.

Putin je početkom avgusta novinarima izjavio da u akciji Pusi rajot "ne vidi ništa dobro", ali da "ih baš tako strogo ne treba osuditi". "Da su devojke bile, na primer u Izraelu, i tamo nešto oskrnavile, odatle ne bi izašle", rekao je Putin.

"Da su otišle na Kavkaz, oskrnavile neku muslimansku svetinju, mi čak ne bismo uspeli da ih zaštitimo. Ipak, mislim da im ne treba baš tako strogo suditi", dodao je Putin.
XS
SM
MD
LG