Dostupni linkovi

Ostavke predsednika i članova Saveta NBS



Neopozive ostavke su danas podneli predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Boško Živković, i Zorica Mladenović i Milojko Arsić - članovi Saveta
koji čini ukupno pet funkcionera.

U obrazloženju ostavke navodi se je da je NBS, izmenama i dopunama Zakona o NBS koje je Skupština donela 4. avgusta, postala funkcionalno i personalno zavisna od poslaničke većine u Skupštini, odnosno od Vlade Srbije.

"Usvojenim izmenama i dopunama Zakona grubo su prekršeni osnovni međunarodno opšteprihvaćeni principi samostalnosti i nezavisnosti centralne banke od Vlade i pojedinačnih interesnih grupa", ukazuje se u saopstenju.

Kako se ocenjuje, usvajanje izmena Zakona u kratkom roku će pogoršati položaj Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu, smanjivanjem njenog kreditnog rejtinga i povećanjem troškova zaduživanja države, preduzeća i građana.

"Izmenama zakona bitno je promenjena funkcija Saveta guvernera NBS tako što je nadzorna funkcija Saveta formalno preneta na Skupštinu, a suštinski na Vladu Srbije. Pri takvim zakonskim rešenjima, Savet je faktički postao izlišan. Rešenja koja su uvedena izmenama i dopunama Zakona o NBS nisu saglasna sa našim uverenjima i znanjima o funkcionisanju centralnih banaka", piše u obrazloženju ostavke.

Skupština Srbije izabrala je juče potpredsednicu Srpske napredne stranke Jorgovanku Tabaković za guvernerku NBS, a prethodni guverner Dejan Šoškić je ostavku podneo prošle nedelje, uoči promene zakona.
XS
SM
MD
LG