Dostupni linkovi

Povećana cena zaduživanja Španije



Troškovi zaduživanja Španije danas su porasli jer su investitori razočarani upozorenjem Evropske centralne banke (ECB) da će pomoći toj zemlji samo ako ona bude tražila pomoć.

Kamata ne španske desetogodišnje obveznice porasla je na početku trgovine za 0,14 procentnih poena, na 7,21 odsto, ali se nešto kasnije spustila na 7,19 odsto.

Takva kamata, upozoravaju stručnjaci, neodrživa je na dugi rok i mogla bi da natera Španiju da zatraži spasilački paket zajmova.

Poređenja radi, na nemačke desetogodišnje obveznice, u koje investitori imaju puno poverenje, prinos je 1,27 odsto.

Novo upozorenje ECB nepovoljno je delovalo i na cene akcija i španski indeks Ibex 35 je, nakon što je juče pao za više od pet odsto, danas otvoren u padu. Do podneva je međutim Ibex 35 ojačao za gotovo dva procenta.

Španski premijer Marijano Rahoj juče je na konferenciji sa istalijanskim kolegom Mariom Montijem vešto izbegavao odgovor na pitanje da li je Španija tražila finansijsku pomoć jer konzervativna vlada stalno demantuje da će joj biti potrbena pomoć.

Spasilačke pakete već su tražili Grčka, Irska, Portugalija i Kipar ali bi tek paket pomoći za špansku državu bio pravi test za EU jer je reč o četvrtoj po veličini ekonomiji u zoni evra.

Trenutno je Španija u drugoj recesiji za tri godine i ima stopu nezaposlenosti od gotovo 25 odsto.

Ta zemlja je već dobila zajam od 100 milijardi evra za svoje banke posrnule pod teretom neneplativih zajmova iz doba "cvetanja" sektora nekretnina u 2008.

U međuvremenu Španiju gotovo svakodnevno potresaju štrajkovi i protesti. Tako je danas otkazan polazak oko 500 vozova zbog jednodnevnog štrajka železničkih radnika.

Oni protestuju zbog predloženog restrukturiranja sektora.
XS
SM
MD
LG