Dostupni linkovi

Ebola iz Ugande preti i Evropi?



Smrtonosna ebola, koja hara Ugandom, mogla bi se proširiti i na Evropu, budući da je glavni grad Kampala povezan avionskim linijama sa evropskim metropolama.

Stručnjaci upozoravaju da je dovoljno da samo jedan zaraženi sedne u avion za Pariz ili Beč i tako proširi zarazu, piše hrvatski Večernji list.

Ebola se inače periodično javlja u zabačenim selima u Ugandi, a dobija se konzumiranjem zaraženog majmunskog mesa.

Do sada se zaraza nije širila van zaraženog sela jer bi obično svo stanovništvo bilo zaraženo i umrlo, najčešće već u prva 24 sata i pre nego što bi se neko od njih domogao većeg naseljenog mesta.

Međutim, u poslednjoj epidemiji koja je izbila pre desetak dana u selu Nijansviga, dvestotinjak kilometara od glavnoga grada Kampale, slučaj je nešto drugačiji.

Jjedan od zaraženih seljana uspeo je da dođe do bolnice u Kampali, gde je nedugo potom umro uz obilno krvarenje.

Samo sat vremena kasnije, čim se pročulo da je u bolnici preminuo pacijent oboleo od ebole, u glavnom gradu Ugande, u kojem živi milion i po stanovnika, nastala je panika.

"Kampala je veliki grad, sa vazdušnim vezama prema celom svetu. Dovoljno je da samo jedan zaraženi pacijent, koji je virus pokupio samo nekoliko sati pre, sedne u avion za Pariz ili Beč i prođe kroz taj aerodrom da bi se bolest nekontrolisano počela širiti po celom svetu", kaže infektolog Džejms Borčer.

On dodaje da treba znati da se radi o vrlo zaraznoj bolesti koja se prenosi već i rukovanjem ili slučajnim dodirom, a pacijenti gotovo da i nemaju šanse za preživljavanje.

Ujedno, bolest je brza pa ljudi umiru u periodu od 24 sata od ulaska virusa u organizam.

Prema njegovim riječima, samo je pitanje vremena kada ćemo prvi slučaj ebole zabeležiti na području Evrope ili SAD.
XS
SM
MD
LG