Dostupni linkovi

Zatišje u odnosima Srbije i Republike Srpske



Nakon prisustva inauguraciji novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik tri puta je boravio u Srbiji, ali nijednom nije imao razgovore na najvišem političkom nivou, čime se odstupilo od prakse čestih "susreta na vrhu", ustanovljene tokom mandata bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, ocenjuje agencija Tanjug.

Dodik je, naime, u Beogradu boravio 1. jula na svečanoj akademiji povodom 70. godišnjice od bitke na Kozari, zatim je, 27. jula, zajedno sa Tadićem, bio gost "Škole prijateljstva" na Tari, a onda se 31. jula u Beogradu sastao sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom.

Iako su Dodik i predsednik Crne Gore Filip Vujanović bili jedini predsednici iz regiona koji su prisustvovali Nikolićevoj inauguraciji, prvi zvanični susret predsednika Srbije i Dodika još nije ugovoren.

U najvišim krugovima vlasti u Banjaluci agenciji Tanjug je rečeno da do prvog zvaničnog bilateralnog susreta Dodika i Nikolića još nije došlo zbog obaveza predsednika Srbije, ali je administracija predsednika Dodika uverena da će taj susret biti uskoro upriličen na obostrano zadovoljstvo.

Slična su očekivanja i vlasti u Beogradu, gde je Tanjugu rečeno da će naredna zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske biti održana tokom jeseni, a da će se zvanični susret Nikolića i Dodika dogoditi možda i pre jeseni.

Dodik je, inače, uoči poslednjih predsedničkih izbora u Srbiji otvoreno podržao predsedničkog kandidata Borisa Tadića, što je u pojedinim političkim krugovima u Srbiji i u Republici Srpskoj prokomentarisano kao neumesan gest.
XS
SM
MD
LG