Dostupni linkovi

Nikolić: Nisam veliki optimista o početku pregovora sa EU


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je "Evropa spremna za ulazak Srbije" i da ne očekuje postavljanje novih uslova, ali da nije preveliki optimista kada je reč o početku pregovora sa EU.

Nikolić je istakao da ima potpuno realan odnos prema Uniji i da zna koliko je potrebna Srbiji i koliko Srbija može da učini da joj se pridruži.

"Smatram da je Evropa spremna za ulazak Srbije i očekujem da nam se ne postavljaju dodatni uslovi za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora", rekao je Nikolić za beogradski "Danas".

On je naglasio da zna i koliko obaveza čeka Srbiju.

"Ne mislim da je potrebno da Vlada Srbije juri po svaku cenu datum za otpočinjanje pregovora, kao što je prethodna jurila status kandidata, a da zbog toga prepusti deo suvereniteta i nadležnosti Srbije u ruke privremenih institucija u Prištini, ubeđena da to građani Srbije neće umeti da sagledaju", istakao je Nikolić.

Nikolić je najavio da će, čim bude kompletiran, Savet za nacionalnu bezbednost odrediti strategiju o Kosovu, koju će ponuditi vladi na usvajanje, te Narodnoj skupštini Srbije.

Nikolić je dodao da je Vlada dužna da sprovodi postignute sporazume sa Prištinom, kao i one tačke sporazuma koji su u skladu sa Ustavom Srbije i dobre za Srbiju, ali i svoj stav po pitanju predstavljanja Kosova sa fusnotom.

Na pitanje šta će ponuditi Albancima na Kosovu, koji su, prema Ustavu, građani Srbije, Nikolić je istakao da je ponuda Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN suštinska autonomija.

"Predložiću kada se budemo dogovorili da žive kao Nemci u Italiji ili Nemci u Belgiji. Bez odluke Nemaca nema odluke belgijskog parlamenta. Zar je to malo", zapitao je Nikolić.
XS
SM
MD
LG