Dostupni linkovi

Šoškić: Ne razmišljam o ostavci



Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić izjavio je da ne razmišlja o ostavci i da je odbio predloge prezaduženih privrednika da se državni novac nenamenski troši.

"Ne vidim razlog za ostavku. Uveren sam da NBS sve bolje radi svoj posao i to se može vrlo jasno videti i iz izveštaja o radu NBS", rekao je Šoškić za novi broj NIN-a.

Guverner je potvrdio da ga niko iz nove vlade nije zvanično obavestio da se spremaju izmene Zakona o NBS, iako je predsednik parlamenta Nebojša Stefanovih najavio da će Skupština sutra 2. avgusta, razmatrati nova rešenja, kojima će se promeniti uslovi za smenu guvernera.

Na pitanje koliko su zahtevima za njegovu smenu doprineli tajkuni, jer je odbio da deo deviznih rezervi upotrebi za "podsticanje privrednog rasta", Šoškić je istakao da je odbio da se državni novac nenamenski koristi i da se razmišlja o rešenjima koja su imala razorne posledice na privredni život i standard građana.

Prezaduženim i nekonkurentnim preduzećima treba, kako je ocenio, neka vrsta državnog poklona da bi preživela.

Komentarišući strahovanja da bi promena na čelu NBS mogla da dovede i do promene monetarne politike, on je istakao da većina građana dobro pamti posledice "namenskih kredita iz primarne emisije" s početka 90-ih.

On je demantovao optužbe da je kriv za slabljenje dinara i istakao da su ključni razlozi za to bili zamrzavanje aranžmana sa MMF-om i što je za šest meseci konsolidovani budžetski deficit bio 111 umesto planiranih 61 milijardu dinara.
XS
SM
MD
LG