Dostupni linkovi

Ruski opozicionar optužen za finansijski kriminal



Protiv Alekseja Navalnija, lidera masovnih protesta protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, danas je pokrenuta nova kriminalna istraga u vezi sa krađom, što agencija AP ocenjuje kao najnoviji potez ruskih vlasti u borbi protiv opozicije.

Navalniju, koji je optužbe odbacio, nazvavši ih "čudnim i neosnovanim", preti do 10 godina zatvora, ukoliko bude osuđen. Naređeno mu je da ne sme napustiti Moskvu.

On se sumnjiči da je organizovao krađu sredstava u vrednosti od 16 miliona rubalja (500.000 dolara) iz jedne državne kompanije, koja se bavi preradom drveta. Prema optužzbama, on je 2009. godine, kada je radio kao savetnik provincijskih vlasti, kovao zaveru o pljački sa upravom kompanije.

Aleksej Navalni (38) je veoma uticajan advokat i bloger, koji je popularnost stekao kao glasni borac protiv korupcije, i koji na Tviteru ima više od 270.000 pratilaca.

AP ga kruniše kao ključnu figuru koja je uticala na mladu, "internet generaciju" da ustane protiv Putina.

Posle martovskih predsedničkih izbora, kada je Putin po treći put izabran za predsednika, uhapšeni su mnogi aktivisti i učesnici velikih protesta, a donet zakon kojim se protesti stavljaju pod strogu kontrolu.

Zapadni zvaničnici, uključujući i ministra inostranih poslova Švedske, zabrinuti su zbog odnosa ruskih vlasti prema opoziciji. "Treba da budemo zabrinuti zbog pokušaja da se ućutka žestoki opozicioni aktivista Aleksej Navalni" objavio je ministar Karl Bilt
ovom prlikom na Tviteru.
XS
SM
MD
LG