Dostupni linkovi

Basesku: Referendum još više podelio Rumune



Rumunski predsednik Trajan Basesku izjavio je da je referendum, na kome se odlučivalo o njegovoj smeni, pokazao da se u rumunskom društvu pojavio ogroman razdor koji će on pokušati da ukloni do kraja svog mandata.

"On nije nastao preko noći, ali je doveo u rizik rumunsko društvo koje želi da ostvari određene ciljeve", rekao je Basesku.

Rumunski predsednik je naveo da je reč o ideološkom razdoru od davnina, ali koji, takođe, ima i ekonomsko i socijalno obeležje.

Rumuni su u nedelju na referendumu odlučivali o njegovoj smeni budući da mu je parlament početkom meseca izglasao nepoverenje.

Basesku je preživeo referendum s obzirom na nedovoljan odziv birača, a preliminarni rezultati pokazuju da je 87,55 odsto glasalo za njegov odlazak, a samo 11,12 odsto dalo je podršku šefu države.

Nova levičarska parlamentarna većina, okupljena oko Socijal-liberalne unije (USL) premijera Viktora Ponte, optužila je Baseskua da je više puta prekršio ustav preuzimanjem dužnosti premijera i stalnim mešanjem u poslove vlade, nepoštovanjem parlamenta i drugih državnih institucija.
XS
SM
MD
LG