Dostupni linkovi

Stejt department: U svetu jačaju antisemitizam i ksenofobija


Američki Stejt department predstavio je u ponedeljak izveštaj o verskim slobodama za 2011. godinu, u kojem je ukazano na primere jačanja antisemitizma i ksenofobije, kao i negativni uticaj političkih promena i sukoba na prava manjinskih grupa.

U izveštaju se navodi da je u Mađarskoj primetan porast popularnosti otvoreno antisemitske partije Jobik. Slučajevi skrnavljenja jevrejskih sinagoga i grobalja zabeleženi su u Francuskoj i Ukrajini, a na fudbalskim mečevima u Ukrajini i Holandiji skandirani su antisemitski slogani.

Pored tih zemalja, antisemitska retorika ili skrnavljenja jevrejskih objekata zabeleženi su i u Venecueli, Egiptu i Iranu. U izveštaju se navodi da se rast antisemitizma ogleda u poricanju i glorifikaciji holokausta, jačanju nacionalističkih pokreta koji su opereni protiv "drugih", kao i tradicionalnim formama antisemitizma.

Antisemitizam, ksenofobija, antimuslimansko raspoloženje i netolerancija često prate demografske promene u evropskim zemljama koje postaju etnički, rasno i verski sve raznovrsnije.

Kao primeri su izdvojeni zakoni u Belgiji i Francuskoj kojima se muslimankama zabranjuje nošenje burki, kao i zakon o registraciji verskih organizacija kojim je u Mađarskoj smanjen broj priznatih verskih grupa sa više od 300 na oko 30.
XS
SM
MD
LG