Dostupni linkovi

Iran spreman za nastavak pregovora o nuklearnom programu


Iran je voljan da nastavi pregovore o svom nuklearnom programu sa svetskim silama do postizanja raspleta, rekao je danas savetnik iranskog vrhovnog verskog vođe, javila je agencija ISNA.

"Razgovori će se nastaviti dok se ne dođe do pozitivnih i konstruktivnih zaključaka," rekao je Ali Akbar Velajati, savetnik ajatolaha Ali Hamneija, dodavši da Zapad treba da prihvati da ta zemlja ima pravo na miroljubive nuklearne aktivnosti.

Iz Evropske unije juče je objavljeno da će se visoki zvaničnici EU zaduženi za ovo pitanje sastati s iranskim kolegama "uskoro" i da visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton treba da razgovara s glavnim iranskim pregovaračem Saedom Džalilijem.

Zamenica visoke predstavnice EU sastala se u utorak sa zamenikom glavnog iranskog pregovarača u Istanbulu radi priprema novog sastanka na visokom nivou. Nedavni razgovori na visokom nivou nisu premostili razlike o iranskom nuklearnom programu, pa se ta zemlja može suočiti s pojačanim međunarodnim sankcijama.

Svi dosadašnji pregovori na ovu temu bili su neuspešni. SAD i druge svetske sile žele da Iran smanji obogaćivanje urana, čime se mogu proizvesti nuklearne bojeve glave. Iranci, s druge strane, kažu da njihov nuklearni program ima isključivo miroljubive svrhe, kao što je proizvodnja struje i lečenje raka.
XS
SM
MD
LG