Dostupni linkovi

Davutoglu: Niko u svijetu i u Siriji više ne vjeruje u ostanak Asada



Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu kazao je da niti jedan internacionalni ili nacionalni akter ne vjeruje da će sirijski predsjednik Bašar al-Asad zadržati poziciju na vrhu države.

"Danas ne postoji niti jedan internacionalni ili nacionalni akter koji vjeruje da će Bashar al-Asad ostati u Siriji. Svi su počeli planirati novu administraciju", rekao je turski ministar vanjskih poslova u petak.Naglasio je da "al-Asad nije uspio u svojim reformama" i da je "hodao po ivici uprkos upozorenjima od strane Turske".

"Turska ima glavnu ulogu u određivanju budućnosti Sirije u ovom trenutku, i Turska je naučila svoju lekciju iz onoga što se desilo u Iraku", kazao je Davutoglu.

On je iznio i želju Turske da Sirija čim prije izabere svog novog presjednika, kao i da vidi slobodne političke partije i etničke grupe.

"Nadamo se da ćemo vidjeti ujedinjenu Siriju i da će ona dostići mir sa svojim narodom", dodao je Davutoglu. On je napomenuo da "proces koji slijedi za Siriju neće biti nimalo lagan", te da će "biti jako teško izmijeniti postojeću strutkturu države".
XS
SM
MD
LG