Dostupni linkovi

Prosvjedi radnika javnih službi u Španjolskoj


Više stotina zaposlenika javnih služba, među kojima vatrogasci, policajci i zdravstveni radnici, u ponedjeljak su spontano izašli na ulice Madrida prosvjedujući, kao i dan ranije, protiv drastičnih mjera štednje španjolske konzervativne vlade, izvijestila je agencija France Presse.

'Ruke u zrak, ovo je prepad', izvikivali su prosvjednici, preuzimajući jedan od slogana pod kojima se održavaju prosvjedi što se šire zemljom. Kao i prethodnog dana, sudionici su se organizirali putem društvenih mreža, na prvom mestu Twittera.

'To je neprihvatljivo. Zaposlenici javnih služba nisu krivi za probleme španjolske države. To nije naša pogreška. To nema smisla. To je nepravedno i sramotno', ogorčen je Miguel Contreras, 28-godišnji bolnički tehničar iz Castille la Manchea.

Zaposlenici javnih služba pozvani su, kao i prošlog tjedna, da do srijede izlaze na ulicu u vrijeme stanke za objed. Još u nedjelju navečer tisuće prosvjednika, među kojima velik broj zaposlenika javnih služba, prošetali su u povorci središtem Madrida.

Uz smanjenje plaća, nezadovoljni su povećanjem PDV-a i smanjenjem naknade za nezaposlene. Dva najveća sindikata CCOO i UGT pozvala su da se u četvrtak održe cjelodnevni prosvjedi protiv novog plana štednje koji je 11. srpnja najavio španjolski premijer Mariano Rajoy, kojim bi se do 2014. trebalo uštedjeti 65 milijarda eura.
XS
SM
MD
LG