Dostupni linkovi

Američka državna tajnica Hilari Klinton u posjetu Izraelu



Američka državna sekretarka Hilari Klinton razgovaraće danas u Jerusalimu sa izraelskim zvaničnicima o političkim nemirima u Egiptu, iranskom nuklearnom programu i blokiranom izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Klintonova je doputovala u posjetu Izraelu poslije 22 mjeseca, a ovo joj je tek četvrti dolazak u ovu zemlju od kada obavlja funkciju američkog državnog sekretara.

Centralna tema njene posjete biće politička tranzicija u Egiptu, gdje je islamistički predsjednik Mohamed Mursi stupio na dužnost prije dvije sedmice.

Klintonova je stigla u Izrael iz Egipta, gdje je prije dva dana razgovarala sa Mursijem, bivšim članom organizacije Muslimanska braća. On joj je rekao da će Egipat poštovati svoje međunarodne sporazume. Ona se sastala i sa feldmaršalom Huseinom Tantavijem, šefom vojnog savjeta, koji je stupio na tu funkciju poslije svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka. Američki zvaničnik iz njene pratnje izjavio je da Klintonova u Izrael donosi utiske iz svoje posjete Egiptu, jedine arapske zemlje koja je sklopila mirovni sporazum sa Izraelom.
XS
SM
MD
LG