Dostupni linkovi

Anonimna pisma o slučaju Topčider: Gardisti ubijeni zbog Mladića


Istraga oko kasarne Topčider, arhivski snimak
Istraga oko kasarne Topčider, arhivski snimak
Na adrese porodica Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, gardista ubijenih u oktobru 2004. godine u jednom od, kako se tvrdilo, najbezbednijih vojnih objekata u Srbiji - “Karaš” u kasarni Gardijske brigade na Topčideru, stigla su pisma potpisana sa "Bivše obezbeđenje haškog optuženika".

U anonimnim pismima identičnog sadržaja, stoji da je za smrt njihove dece odgovoran haški optuženik Ratko Mladić, koji je u to vreme, kako se tvrdi, bio skrivan upravo u objektu “Karaš”. Prema rečima advokata Predraga Savića, jednog od pravnih zastupnika porodica, pisma su otkucana na pisaćoj mašini, koja je najčešće bila u upotrebi u vojnim institucijama, a osoba ili osobe koje su ga sačinile, koristile su vojnu terminologiju.

“Mi smo, s obzirom da su pisma dobijena anonimno, od Tužilaštva tražili da utvrdi da li ima otisaka, DNK tragova ljudi koji su ih poslali, a potom i da istraži okolnosti iz tih pisama. U pismima se okrivljuje obezbeđenje Ratka Mladića. Mi ne znamo koliko su podaci u tim pismima verodostojni, to treba da utvrde nadležni državni organi i da li su pisma poslata sa ciljem da se skrajne istraga ili sa nekim drugim motivom. Pisana su na mašini za kucanje, koje su često bile u upotrebi u vojsci, sa puno upotrebe vojnih termina i terminologijom koja je bliska vojnim licima. Ono što upada u oči, jeste da se u pismima mešaju dijalekti na kojima je pisano – pisano je malo ekavicom, malo ikavski i na kraju ijekavski”, rekao je Savić.

Agonija porodica Jakovljević i Milovanović, čija su deca pronađena kako sa prostrelnim ranama od vatrenog oružja, mrtva leže u ograđenom prostoru vojnog objekta “Karaš”, traje već gotovo osam godina, a brojna nagađanja koja su pratila ovaj slučaj, dodatno su iscrpela roditelje ubijenih vojnika. Janko Jakovljević, otac ubijenog Dragana, nada se da će istraga o pismu koje su predali nadležnima, pomoći da se istina konačno otkrije.

„Porodice i Jakovljević i Milovanović su, od 5. oktobra 2004. godine, kada se tragedija desila, ubeđene da su deca, po dodatnim informacijama i raznim saslušanjima svedoka, verovatno videla haške optuženike i da je to njihovo obezbeđenje odradilo“, rekao nam je Janko Jakovljević, podsetivši da na istinu čeka već osam godina. „To je stvarno sramotno... toliko vremena da se to odugovlači. Ne znam šta se dešava i nadam se da će u ovoj godini to biti razrešeno i otkriveno“.

Advokat: Namerno skretanje istrage

Do sada je, u nedostatku istine o tome ko je i zbog čega ubio 21-godišnje Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, javnost iskrojila barem deset različitih verzija.

Podsetimo da je na samom početku istrage, samo tri dana nakon tragedije, kapetan Vuk Tufegdžić, tada istražni sudija Vojnog suda u Beogradu, saopštio da su se mladići poubijali međusobno. Nezavisna komisija je ovu tvrdnju oborila i utvrdila da je vojnike ubila treća osoba ili osobe, što je potvrđeno i u izveštaju forenzičara Ljubiše Dragovića i balističara FBI Stiva Kaspera.
Porodice ubijenih gardista sa advokatima, maj 2011.
Porodice ubijenih gardista sa advokatima, maj 2011.

Slučaj su tokom ovih osam godina obeležile i traljave istrage, ali i opstrukcije, ukazuje advokat Predrag Savić. Zato su se prošle godine obratili i Ustavnom sudu, ali se na ishod te žalbe i dalje čeka.

„Prema dinamici kojom postupa Ustavni sud, mi očekujemo da bi do kraja ove godine mogli da dobijemo odgovore po našim Ustavnim žalbama. Mi smatramo da je zaista prekršeno pravo na pravično suđenje u razumnom roku i da je, naročito u vreme režima premijera Vojsilava Koštunice bilo namernog skretanja istrage u pogrešnom pravcu, tako da se tadašnji organi gonjenja i suda nisu ponašali kao nepristrasni i nezavisni, već naprotiv, mnogi državni organi su bili vrlo zlonamerni u ovom predmetu, u kome su pokušavali da sklone dokaze da su vojnici ubijeni“, kaže advokat Savić.

Uz odgovor Ustavnog suda, čeka se i na izjavu Ratka Mladića o dešavanjima u kasarni na Topčideru, koja je tražena od Tribunalu u Hagu.

Prethodnih dana, pojedini mediji su objavili da je istraga o slučaju Topčider okončana. Advokat Savić nam je međutim rekao da ih niko nije obavestio o tome.

„Jedan deo istražnih radnji jeste završen, ali ovde će se raditi i dalje na otkrivanju počinilaca. Sasvim sigurno. Makar je takva bila volja nadležnih državnih organa koji sprovode istragu i tužilaštva“, kaže Savić.

Tokom proteklih osam godina, različiti državni zvaničnici više puta su uveravali javnost da će slučaj topčiderskih gardista dobiti epilog, ali i tvrdili da ne postoje dokazi koji bi potvrdili povezanost između skrivanja Ratka Mladića u vojnim objektima sa smrću dvojice vojnika. Za to vreme, srpska javnost, u kojoj je ovaj slučaj snažno odjeknuo, apeluje da se ukloni misterija koja ga prati. Kako njihova smrt ne bi ostala nerazjašnjena, oformljen je i projekat “Stop zaboravu – Afera Topčider”.
XS
SM
MD
LG