Dostupni linkovi

Ešton krenula na turneju Azijom


Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton otputovala je u nedelju u Peking gde započinje petodnevnu azijsku turneju koja će započeti trećim "strateškim dijalogom" između Kine i Evropske unije.

"Naši odnosi sa Azijom imaju uticaja na svetskom nivou i, suvišno je navoditi, da imaju veliki značaj za Evropsku uniju. Ova turneja je za mene izuzetno zadovoljstvo i prilika da se produbi naš strateški dijalog i ojačaju međusobni odnosi", navodi se u saopštenju iz kancelarije Ketrin Ešton.

Dodaje se da je partnerstvo EU i Kine "partnerstvo među jednakima koji dele brojne zajedničke interese, a naša je obaveza da povedemo dijalog o brojnim pitanjima od svetskog značaja".

Ešton će se u Kini pored ostalih, sastati sa državnim savetnikom Dai Binguom koji je zadužen za spoljnu politiku, kao i sa ministrom odbrane Luangom Guanglijem, a najavljen je i susret sa premijerom Ven Điabaom.

"Strateški dijalog" trebalo bi da bude priprema za naredni samit EU-Kina koji će se održati u oktobru u Briselu.

Nakon Pekinga, Ketrin Ešton putuje u Hong Kong, dok će 12. jula učestvovati na 19. Forumu Asocijacije jugoistočnih zemalja Azije (Asean) koji se održava u Pnom Penu u Kambodži.
XS
SM
MD
LG