Dostupni linkovi

Financijska kriza drma sve festivale


Rade Šerbedžija, Aleksandar Popovski i Lenka Udovički, Ulysses teatar, srpanj 2012.
Rade Šerbedžija, Aleksandar Popovski i Lenka Udovički, Ulysses teatar, srpanj 2012.
Hrvatska je i ovog ljeta preplavljena festivalima i različitim kulturnim manifestacija, i to ne samo uz jadransku obalu. Većina ih ima zabavni karakter, ali dio i zavidnu umetničku težinu. Zbog krize i recesije mnogi su smanjili dane trajanja i honorare izvođačima, samo da opstanu, a neki su spas potražili i u regionalnim koprodukcijama.

„Prvi Flamenko festival u regiji i to upravo na 75. obljetnicu smrti Frederika Garsija Lorce. Festival je tematski i svi nastupi će biti sa motivom Lorcinih djela", kaže koordinatorica festivala Nina Ćorić.

Ćorić ističe da će Lorcine pjesme, uz gitaru, te pjevanje i plesanje flamenka izvoditi umjetnici iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Španjolske:

„Slovenija ima fenomenalne plesače. Srbija, od muzičara do plesača. Tu je još i Crna Gora, koju ne smijemo zaboraviti, a koja ove godine ne sudjeluje. Imamo podršku španjolske ambasade, koja će sudjelovati na festivalu.“

Umjetnici iz regije sudjelovat će u Zagrebu i na ovoljetnom kazališnom festivalu scene AMADEO, dodaje član organizacijskog odbora, Petar Jandrić:

„Jedna predstava iz Sarajeva - Vrijeme čekanja. Druga predstava je od Mostarskog teatra mladih - U traganju za bojom kestena.“

„Postoji jedna generacija koja je dugo godina prijateljevala prije 90-tih, prije razdoblja koje nas je regionalno razdvojilo. Oni su proteklih nekoliko 10-tak godina uspjeli obnoviti te kontakte. Ali ima i jedna grupa mlađih umjetnika, koji su se ponovo trebali upoznati. Jako je lijepo da su se obnavljanjem starih kontakata ljudi međusobno počeli upoznavati jer je uz te umjetnike starije generacije, uvijek je došao neko mlađi, pa se taj krug lagano širi“, navodi kazališna kritičarka Lidija Zozoli.

Zbog ekonomske krize sve više se poseže i za koprodukcijama u regiji i dijeljenjem troškova, kaže upraviteljica propagande Riječkih ljetnih noći, Milena Jerneić:

„Koprodukcija je jadan od načina prevladavanja krize. Imat ćemo premijeru komedije Gostioničarka Mirandolina, koja je rađena u koprodukciji sa festivalom Grad Teatar iz Budve. Predstavu je režirao gost iz Srbije, Jug Radivojević. Isto tako su gosti iz Beograda, iz tamošnjeg Narodnog pozorišta, predvodili glumačku ekipu, a to su Marija Vicković, u naslovnoj ulozi, u ulozi Mirandoline, kao i njen partner, sjajni glumac, koji je pobrao sve pohvale, i kritike i publike, Igor Đorđević.“

Najveći umjetnički dosezi

Režiser Jug Radivojević za multimedijalan portal grada Rijeke:

„Naišao sam na fantastičan prijem Hrvatske drame, na jednu izvanrednu organizaciju unutar ansambla, na jednu maksimalnu motiviranost, jednu spretnost glumačku, uz dva pojačanja, Marija Vicković i Igor Đorđević, članove Narodnog pozorišta iz Beograda. Mi smo napravili jednu homogenu osmorku koja je već u Budvi pokazala da će ova predstava imati dug život.“

Dubrovačke ljetne igre i Splitsko ljeto spadaju u najstarije ljetne umjetničke festivale u Hrvatskoj i oni, uz još nekoliko novijih, kao teatar Ulysses na Brijunima, a posebno Festival plesa i neverbalnog kazališta u Savičenti, imaju i najveće umjetničke dosege, ocjenjuje kazališna kritičarka Zozoli:

„Ali je činjenica da ova poplava raznih festivala, festivalčića, manifestacija u zadnjih 10-tak godina ima prvenstveno zabavni karakter. U prvom redu jedna vrsta kulturnog turizma, koji će privući mnoštvo publike. Jedan zanimljiv fenomen je okupljanje glumaca u Zagvozdu, u jednom mjestu za koji uopće ne bi smo očekivali da može okupiti više od 1.000 ljudi, koji gledaju neku izvedbu. Sve te manifestacije ipak imaju svoju publiku koja pokazuje da ipak ljudima trebaju takvi sadržaji.“

Šerbedžijin tetar Ulysses na Brijunima i Motovunski filmski festival bili su i prve poslijeratne oaze regionalnog i umjetničkog druženja i stvaranja. Dosad ih u tome i nije nitko ni pretekao.

Ovogodišnja, 12. kazališna sezona na Brijunima počinje 15. srpnja. Ima dvije premijere, predstavu Odisej, u režiji Gorana Stefanovskog i Nušićevog „Pokajnika“ redateljice i umjetničke voditeljice teatra Lenke Udovički:

„Ove godine stigao je na red i Nušić. Mi na Brijunima radimo klasike i smatramo da je Nušić jedan od njih. On se dugo godina nije igrao u Hrvatskoj. Mislim da je ovo prvi Nušić u posljednjih 20-tak godina. U oba komada je internacionalna ekipa.“

Financijska kriza drma sve festivale. U Ulyssesu ističu da su još lani, za 25 posto smanjili ionako male honorare. U borbi za opstanak je i Motovunski film festival. Direktor festivala Igor Mirković, ne želi više o tome ni govoriti, postalo je, kaže otrcano, a ne pomaže.

„Što je ekonomska kriza gora, nama je teže. Napravit ćemo festival i ove godine. Da li ćemo ga uspjeti napraviti 2013., pojma nemam. Prilika je da se veselimo još ove godine sa nešto malo novaca što smo uspjeli skupiti“, zaključuje Mirković.
XS
SM
MD
LG