Dostupni linkovi

18. Sarajevo Film Festival: Brojne zvijezde na crvenom tepihu


Na crvenom tepihu 18. Sarajevo Film Festivala
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

Na crvenom tepihu 18. Sarajevo Film Festivala

Projekcijom filma „Djeca“ bh. redateljice Aide Begić, u petak uvečer u Sarajevu je otvoren 18. Sarajevo Film Festival. Ekipu filma „Djeca“ na crvenom tepihu publika je pozdravila gromoglasnim pljeskom.

Bh. redateljica Aida Begić već je ranije izjavljivala kako joj je velika želja da jednoga dana upravo njen film otvori Sarajevo Film Festival. Ta želja večeras joj se i ostvarila:

„ Ovo je za nas najvažnija premijera. Mislim da je najuzbudljivije i najosjetljivije pokazati film pred domaćom publikom. Očekujem da ovaj film barem djelomično ukaže na stanje u kojem danas žive djeca u BiH“, kazala je Begić.

Glavna glumica u filmu dvadesettrogodišnja studentica Akademije scenskih umjetnosti u Banjaluci Marija Pikić o svojoj ulozi je kazala:

„ Ja sam jako zadovoljna ulogom. Mislim da je urađen dobar posao, zato jer je vođen od strane profesionalaca sa kompromisima i dobrim savjetima.“

Na svečanoj ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu u Sarajevu, koju je vodila bh. glumica Vanesa Glođo, istaknuto je da kada je 1995. godine održan prvi Sarajevo Film Festival, nije se moglo ni zamisliti da će postati jedan od najvećih festivala ove regije.

Na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu u petak je prodefilirao velik broj osoba iz javnog i političkog života BiH i regije. Nekadašnja izvršna direktorica, danas suradnica festivala, Emina Ganić, kazala je kako je jako uzbuđena jer festival slavi 18.rođendan.

„Izašli smo iz adoloscencije. Zamisli kako smo bili dobri do sada, a kakvi ćemo tek biti“, kazala je Ganić.

Bosanskohercegovčaka glumica Zana Marjanović istakla je kako ovogodišnji festival doživljava isključivo u znaku Aide Begić.

„Tu sam da pogledam Aidin film. Jako sam uzbuđena. Prije nekoliko godina nas smo dvije osvojile Cannes“, kazala je Zana Marjanović.

Na crvenom tepihu se pojavio i velik broj glumačkih zvijezda iz regije, kao što su Doris Pinčić i Ornela Vištica, zvijezde popularne tv.serije „Larin izbor, te poznata hrvatska glumica Bojana Gregorić-Vejzović u društvu supruga Enesa Vejzovića. Zajedno na festivalskom trgu pojavili su se zagrebački i sarajevski gradonačelnci Milan Bandić i Alija Behmen.

(FOTOGALERIJA: Prva noć SFF-a, fotografije: Midhat Poturović)


Prvi film ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala „Djeca“ autorke Aide Begić ujedno je i prvo ostvarenje u takmičarskom programu i jedini bosanskohercegovački igrani film koji će se boriti za jednu od nagrada „Srce Sarajeva“:

„Ja sam kao studentica radila na SFF, pa onda kao rediteljka prikazala svoj prvi kratki film, tako da je to prostor sa kojim sam zajedno odrastala i bez kojeg sigurno niko od nas ne bi mogao napraviti ovo što je napravio. Na neki čudan način uvijek imam veću tremu da prikažem film pred domaćom publikom nego internacionalnom. Publika je surova. Ali mislim da to s jedne strane i dobro. Na kraju-krajeva, ta priča se najdirektnije tiče prije svega ljudi ovdje“, kaže rediteljka.

Još tri bh. dokumentarca prikazaće se u okviru Takmičarskog programa, u kojem će učestvovati Srbija sa po jednim igranim i kratkim filmom i dva dokumentarca, Hrvatska čak sa osam filmova - dva kratka i šest dokumentarnih, a Crna Gora i Kosovo sa po jednim kratkim filmom.

„SFF je međunarodni filmski festival, ali naš fokus jeste region. Ove godine smo radili na dodatnom jačanju svih regionalnih programa. Treba spomenuti da mi krećemo od onoga što je Talent kampus, naš obrazovni program, idemo onda ka praktičnom radu mladih autora, Sarajevo - grad filma, imamo koprodukcijski market CineLink, nakon toga imamo programske cjeline. Sve je to bazirano na regionu“, navodi direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Purivatra ističe da će punoljetni SFF prikazati i ostvarenja koja su označila tri najznačajnija svjetska festivala:

„Imaćemo pobjednika Sundance Film Festivala „Beasts Of The Southern Wild“. Režiser tog filma Benh Zeitlin, jedan vrlo mladi režiser, biće u Sarajevu. Imaćemo pobjednika Berlinskog festivala „Caesar Must Die“ i dobitnika Srebrnog medvjeda „Just the Wind“. Biće prikazana i dva najznačajnija filma ovogodišnjeg Kanskog festivala: „Amour“, koji je osvojio Zlatnu palmu, te „The Angels' Share“, ostvarenje koje je osvojilo nagradu žirija.“

Takmičarski program Festivala ove godine slavi 10. rođendan. Prije deceniju bilo je nezamislivo da jedan film iz regije bude rezultat neke koprodukcije, da ima pristup međunarodnim filmskim fondovima, a ukoliko bi se i snimio, bile su male šanse da se nađe na većim filmskim marketima, a kamoli u nekim zvaničnim programima filmskih festivala A kategorije, ističe selektorka sarajevske filmske smotre Elma Tataragić:

„Samo 10 godina poslije to više nije slučaj. Naše već od početka flertovanje sa regijom i sa regionalnim filmskim industrijama mnogo je pomoglo da se napravi jedna platforma za sve regionalne filmske profesionalce. Mi se od iduće godine nastavljamo širiti. Više nećemo govoriti o 16 država nego o 20 država. Širimo se na Gruziju, Armeniju, Azerbejdžan i Moldaviju. Mislimo da će to donijeti jedan novi kvalitet, jednu novu energiju i protok novih energija.“

Prvog jula startala je prodaja pojedinačnih ulaznica za aktuelne filmske naslove 18. Sarajevo Film Festivala. Publiku najviše interesuju Takmičarski program za igrani i dokumentarni film, te program Otvoreno kino, kaže za RSE portparolka glavnog Box Office-a Festivala Jasmina Brdarić.

„Za sada možemo reći da je projekcija ’Djeca’, domaće ostvarenje Aide Begić, već odavno rasprodata. Također, najviše interesovanja imamo za ’Nedodirljive’, kao i za ’Pobunjenike fudbala’“, navodi Jasmina Brdarić.

Učešće na 18. sarajevskoj filmskoj smotri najavili su brojni gosti, između ostalih Charlotte Rampling, Béla Tarr, Eric Cantona, Todd Solondz, Branko Lustig - koji je ove godine dobitnik počasnog Srca Sarajeva. U medijima se špekuliše da bi na festivalu mogli prisustvovati i holivudski glumci Angelina Jolie i Robert de Niro.

Istovremeno, u petak uveče počeo je i Sarajevo Music Stage, koji će i ove godine ponuditi koncerte značajnijih muzičkih imena regije.
XS
SM
MD
LG