Dostupni linkovi

Vrijeme je za Sarajevo Film festival


Pripreme za otvaranje Sarajevo Film Festivala
Pripreme za otvaranje Sarajevo Film Festivala
U petak, 6. jula, diže se zavjesa na najvećoj regionalnoj smotri sedme umjetnosti. Sarajevo Film Festival praznovanje svoga punoljetstva započinje ceremonijom otvorenja i projekcijom filma „Djeca“, rediteljke Aide Begić i u Narodnom pozorištu i na velikoj sceni Ljetnog kina.

Film je, inače, već zabilježio značajan uspjeh na festivalu u Kanu, ostavio sjajan utisak kod publike i kritike i jedina je domaća uzdanica u takmičarskom programu 18.SFF. Onom za igrani film. Većina ljudi iz festivalskih krugova smatraju kako je ovogodišnja selekcija više nego zanimljiva,
Aida Begić
Aida Begić
a pravi je kuriozitet kako će se Turska predstaviti sa čak tri ostvarenja, što svjedoči o kreativnim potencijalima nadolazećih stvaralaca iz te zemlje.

Isto tako, sa dva filma se takmiči Austrija. Uz bosanskohercegovački film, sa ovih prostora još je u konkurenciji Srbija i Makedonija. Slovenije i Hrvatske, zemlje koja je prošle godine bila dominantna, ove godine izostaju. Dolazi Rumunija, ali nema Bugarske. Direktor SFF-a Mirsad Purivatra kaže kako to „govori o cikličnim fazama koje slijede u nekim kinematografijama“, ističući kako Turska i Austrija pokazuju „snagu i vitalnost u zadnje dvije-tri godine“.

SFF je od svog nastanka pokušavao i, čini se, uspijevao u najvećoj mjeri promovisati i afirmisati mlade talentovane filmske stvaraoce iz regiona, pa nije nikakvo čudo što se za veoma kratko vrijeme nametnuo i etablirao u sve kulturne kalendare, ne samo na ovim prostorima. Filmski stvaraoci dolaze da vide i da budu viđeni, da uče na talent kampusu, da pokažu svoje filmove snimljene kroz projekt Sarajevo grad filma, do onih koji su uvršteni u takmičarske programe :igrane ili kratkometražne.

VIDEO: Trejler za film "Cezar mora umrijeti"


Naravno, Sarajevska filmska smotra svaki put brojnim gostima, ali i više nego zainteresovanoj domaćoj publici, predstavlja istinska filmska ostvarenja, posebno ona što su na festivalima održanim ove godine polučili najviše uspjeha. Ili su, pak, naišli na iznimno zanimanje gledateljstva. Ove godine publiku će bez daha ostavljati „Angel’s Share“, film Kena Loucha o kome se toliko pričalo u Kanu. Inače, među najznačajnijim ostvarenjima koja će biti prikazana dominiraju ona sa naglašeno dozom humora ili crnohumornim tonom, računajući i beogradski film „Smrt čovjeka na Balkanu“. Publici će se predstaviti i pobjednici nekih ranijih smotri, „A gdje je sada“ Nadine Labaki koja je trijumfovala u Torontu i San Sebastijanu, te „Cezar mora umrijeti“ braće Tavijani, ili „Ja, Ana“ Charlotte Rampling. Može biti kako će najduže u pamćenju muškog dijela publike ostati ostvarenje „Pobunjenici fudbala“, iza kojeg stoji nekad veliki fudbalski majstor Eric Cantona, francuski reprezentativac, ali legenda Mančester Junajteda. Svoje mjesto u ovoj priči zauzeo je i Sarajlija Predrag Pašić, sa svojom fudbalskom školom „Bubamara“ koja je radila tokom čitave ratne opsade.

VIDEO: Trejler za film "Ja, Ana"


Potpuna pažnja koja je ove godine posvecena regionalnim stavarocima, doprinijela je da će najviše gostiju biti upravo sa ovih prostora. Podrazumijeva se kako će crvenim tepihom ispred Narodnog pozorisdta prošetati svako ko iole drži do sebe. Prema običaju, medjutim, tu će se pojaviti i brojna velika imena svjetske kinematografije. Očekuje se dolazak Kornela Mundrouczoa, Todda Solondza, Victorie Avril, Charlotte Rampling, ali i Erica Cantone. Čaršija, da vlastitoj sujeti udovolji, isteže vrat prema prizemljenju Angeline Jolie i muža joj Breda. Kako god da bude, u festivalskim odajama uvijek ponešto i kriju, pa ne bi bilo iznenađenje, osim ovih, ugledati još neko ime svjetskog glasa.

Jedna tajna u vezi sa nagradama kojih je na ovom festivalu podosta, već je objelodanjena. „Srce Sarajeva" za životno djelo dodijeljeno je Branku Lustigu, dvostrukom Oskarovcu i jednom od najvećih producenata današnjice.

Inače, imena dobitnika ostalih festivalskih priznanja „Srce Sarajevo“ saznaće se poslednje večeri, 14. jula. Do tada će u okviru desetak festivalskih programa biti prikazano okruglo 210 igranih, dugomentražnih i kratkih filmova, dokumentaraca, crtića. Potpisali su ih autori iz 57 zemalja iz čitavog svijeta. Sarajevo je tako, još jednom, postalo privremeni centar svijeta.
XS
SM
MD
LG