Dostupni linkovi

Krivična prijava MANS protiv Đukanovića i Lukšića



Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnela je danas krivičnu prijavu protiv bivšeg i aktuelnog premijera Crne Gore Mila Đukanovića i Igora Lukšića i još 14 osoba koje sumnjiči za organizovani kriminal.

MANS ih summnjiči da su, na štetu građana, pribavili imovinsku korist sebi i Prvoj banci, koju kontroliše porodica bivšeg premijera Đukanovića.

Pored Đukanovića i Lukšića, krivična prijava je podneta i protiv brata bivšeg premijera, Aca Đukanovića, koji kontroliše Prvu banku, pojedinih rukovodioca te banke, guvernera Centralne banke i menadžmenta Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

MANS je u krivičnoj prijavi naveo da je bivši premijer i lider vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) uticao da vlada i skupština "donose odluke koje su bile isključivo u interesu Prve banke", te da banka čiji je on akcionar, "nekažnjeno krši zakone i konstantno dobija novac iz budžeta".

Lukšić je, kako se dodaje, obezbeđivao i da se državni depoziti "na duže ili neograničeno vreme drže u Prvoj banci".

Menadžment EPCG se sumnjiči da je sredstva od dokapitalizacije nacionalne elektroenergetske kompanije držao u Prvoj banci, "na štetu državne kompanije" a u cilju "održavanja likvidnosti banke i obezbjeđivanja novca za sticanje imovinske koristi povezanih lica".

Ovo je treća krivična prijava MANS-a u poslednja tri dana u vezi sa Prvom bankom, jedinom domaćom, od 11 komercijalnih u zemlji, a kojoj je početkom krize odobren kredit od 44 miliona evra.

Nedavno je objavljena serija tekstova o poslovanju ove banke iz prethodnih godina, u kojima su iznete tvrdnje da je Prva banka kršila zakone i da je o svom poslovanju "lagala" kontrolora, Centralnu banku.

Uprava banke je ranije ocenila da ti tekstovi "imaju političku pozadinu", te da je njima naneta šteta "celoj Crnoj Gori", posebno zbog činjenice da su u javnost izašli određeni podaci o toj banci, na osnovu izveštaja Centralne banke.
XS
SM
MD
LG