Dostupni linkovi

Odbijen Karadžićev zahtev za dokazni postupak u regionu



Pretresno veće Haškog tribunala danas je odbacilo predlog nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića da deo dokaznog postupka odbrane bude održan u Sarajevu, Banjaluci i Beogradu.

Karadžic je predložio da se pretresi održe u ovim gradovima u trajanju od tri nedelje, navodeći da bi to bilo u interesu pravde, jer bi doprinelo boljem razumijevanju rada tribunala u regionu i bilo jednostavnije za saslušanje svedoka, koji služe zatvorske kazne, te ne bi morali da putuju u Hag.

Tužilaštvo se protivilo predlogu, navodeći da bi prisustvo optuženog na bilo kakvom sudskom zasedanju u bivšoj Jugoslaviji predstavljalo značajan rizik po bezbednost svih osoba koje su uključene u predmet.

Veće je konstatovalo da Karadžić nije identifikovao nijednog svedoka koji ne bi mogao da doputuje u Hag, niti da je ukazao na eventualni problem sa državama u vezi sa transferom svedoka koji služe zatvorske kazne.

Veće je ujedno odbacilo Karadžićev predlog da se BiH, Republika Srpska i Srbija pozovu da daju svoja mišljenja o mogućnosti da se deo dokaznog postupka odbrane održi u bivšoj Jugoslaviji.
XS
SM
MD
LG