Dostupni linkovi

Nezaposlenost u Irskoj 15 odsto



Nezaposlenost u Irskoj povećana je u junu na 14,9 odsto što je najviše u prethodnih 18 godina, objavila je danas statistička služba irske vlade.

Velika nezaposlenost u Irskoj ukazuje na teškoće u podsticanju rasta posle oštrih mera štednji koje su uvedene kako bi se stabilizovale finansije te zemlje posle krize koja je izbila 2008. godine, ocenjuje agencija AP.

Nezaposlenost u Irskoj je mogla biti i veća da, kako navodi Centrlana statistička kancelarja, 76.000 od 4,5 miliona žitelja Irske nije emigriralo prošle godine u potrazi za zaposlenjem u drugim zemljama, pre svega u Veliku Britaniju, Australiju i Kanadu.

Nezaposlenost u Irskoj je u junu povećana s majskih 14,7 odsto, a poslednji put je bila iznd 15 odsto u martu 1994, u godini kada je počeo privredni rast u toj zemlji.

Ekonomski bum "keltskog tigra" smanjio je nezaposlenost, ali je većim deo rast podstican jeftinim kreditima iz evrozone i spekulacijama s nekretnimama.

Pre četiri godine posle finansijskog kraha u SAD i u Irskoj je usledila kriza, posle čega je vlada morala da nacionalizuje pet velikih banaa uz velike troškove, a Evropska unija i Međunarodni monetarni fond su Irskoj pružili paket pomoći.
XS
SM
MD
LG