Dostupni linkovi

Oprečne ocene o radu tužilaštva Crne Gore



Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ranka Čarapić rekla je danas da je Crna Gora datum pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, dobila, pored ostalog, i zbog rezultata
tužilaštva.

Čarapić je na sednici parlamenta najavila nove optužnice za kriminal i korupciju do kraja ove godine.

Njene ocene, međutim, osporili su poslanici opozicionih stranaka - Pokreta za promjene (PzP), Nove srpske demokratije (NSD) i Socijalističke narodne partije (SNP).

Neki od poslanika PzP su za izveštaj o radu državnog tužilaštva u prvoj polovini ove godine, što je tema razmatranja parlamenta, rekli da bi pre mogao da se označi kao izvestaj o neradu.

Vrhovno državno tužilaštvo optuženo je da "prikriva" organizovani kriminal u Crnoj Gori zbog toga što je, kako su naveli poslanici, "srastao sa vrhom Demokratske partije socijalista" (DPS).

Poslanici DPS su izveštaj ocenili kao "korektan", dok su predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) zatražili da se u ocenama o radu tužilaštva razgraniči odgovornost tužilaštva i sudova.

Poslanik SDP-a Ervin Spahić rekao je da je on pred dilemom "da li tužilaštvo ne pruža dovoljno dokaza za procesuiranje slučajeva korupcije i kriminala ili sudovi neadekvatno sude".
XS
SM
MD
LG