Dostupni linkovi

Janjić: Sledi ukidanje srpskih organa na Kosovu



Odluka o ukidanju nadgledane nezavisnosti Kosova potvrđuje da zemlje, poput Nemačke, očekuju uspostavljanje suverenosti Prištine na celoj teritoriji Kosova, da bi Srbiji bio odobren datum početka pregovora za članstvo u EU, rekao je Srni politicki analitičar iz Beograda Dušan Janjić.

On je ocenio da zatvaranje Međunarodne civilne kancelarije znači da će iduće godine na proleće biti raspisani izbori prištinskih vlasti na celoj teritoriji Kosova, čemu će, prema očekivanju EU, prethoditi ukidanje srpskih organa.

„To znači da ono što je Merkelova isposlovala u razgovorima sa (bivšim predsjednikom Srbije Borisom) Tadićem i nužnost da nova vlada Srbije to primeni, na šta je već upozoren (predsednik Srbije) Tomislav Nikolić, u ovoj fazi zadovoljava one koji podržavaju nezavisnost“, kaže Janjić.

On je istakao da Beograd nije iskoristio mogućnosti koje je Međunarodna civilna kancelarija pružala Srbima - da korak po korak napreduju i povukao paralelu sa situacijom u BiH.

"Imate šta da branite u BiH, ako imate Republiku Srpsku, a ako vi niste napravili ni minimalnu autonomiju Srba na Kosovu, nemate šta da branite. To je samo dokaz katastrofalno loše politike vođene od 2008. godine naovamo, politiku koju vezujem, pre svega, za Borisa Tadića“, zaključio je Janjić.

Prema njegovim rečima, sada Srbi na Kosovu „ako žele išta da urade moraju da se obrate Tačiju i kosovskim institucijama“.

On je ocenio da Srbija sada ima izuzetno tešku poziciju za nastavak pregovora.
XS
SM
MD
LG